Ha repülni akarsz, akkor ne nyitogasd a vészkijárat ajtaját

Erre hívja fel a Nemzeti Turistaügynökség a kínaiak figyelmét, mert egyre többen nyitogatják a vészkijárat ajtaját, ezzel pedig órákkal késleltetik a járatot.

Egy fiatal kínai polgárt 10 napra lecsuktak, mert kinyitotta a vészkijárat ajtaját, emiatt csak nagy késéssel tudott elindulni a Southern Airlines Boeing 737-es gépe. “Miért tette?”- faggatták az utast a rendőrségen. “Az ajtó az nem fontos”- válaszolta vigyorogva a kínai ifjonc, aki elérte a célját: érdekes figuraként került be a Weibo 700 milliós rendszerébe. Az utastársak siettek megörökíteni a “hőstettet”, a vészkijárat kinyitását. Ez az ifjonc jó viccnek tartotta az ügyet, de volt olyan hölgy is, aki vécére akart menni, majd a vészkijárat ajtaját feszegette. Életében először ült repülőgépen. Sok az ilyen utas ilyenkor Kínában, ahol most ünneplik a Holdújévet, és emberek száz milliói térnek haza a szülőföldjükre.

Van ahol tiltakozásul nyitogatják a vészkijárat ajtaját. Kunming városában azt közölték a pekingi járat utasaival, hogy várni kell, mert esik a hó. Az utasok megunták a várakozást, és három vészkijárat ajtaját is kinyitották. Amikor a másodpilóta figyelmeztette őket, hogy ezt nem szabad, akkor leköpték és sértegették. A 25 dühös utast aztán a gép elvitte Pekingbe, ahol már rendőrök várták őket. Hogy miért, azt nem értették.

Különösen kínos az, ha külföldön feledkeznek meg magukról a kínai utasok. Az Air Asia gépén Thaiföldön forró vízzel öntöttek le egy szerencsétlen utaskísérőt, mert nem volt hajlandó kínai jüant elfogadni. Peking ünnepélyesen bocsánatot kért a légitársaságtól és Thaiföldtől. Tavaly 100 millió kínai turista járt külföldön, hamarosan 550 millióan lesznek. Számukra a Nemzeti Turistahivatal külön kis könyvecskét ad ki, amiben hangsúlyozottan szerepel: “ne nyitogasd a vészkijárat ajtaját a repülőgépen, ha repülni akarsz!”

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez