Megröntgeneztek egy vulkánt, itt az eredmény

A University of Utah és más egyetemek és szervezetek szakemberei a szeizmikus mozgások feltérképezésével, illetve speciális tomográfiai feltételek felhasználásával olyan képet alkottak, ami megmutatja az amerikai Mount Rainier vulkán alatt húzódó magmacsatornákat, illetve az ottani folyamatok aktuális alakulását.

A felvétel elkészítéséhez a geofizikus szakemberek ugyanezzel a módszerrel több föld alatti képet is rögzítettek, a Nemzeti Tudományos Társaság által finanszírozott kutatás eredményeit pedig a Nature magazinban hozták nyilvánosságra.

„Ez a valaha készült legközvetlenebb kép a kőzetolvadás folyamatáról, ami a kéregben áramló, végül a vulkánok kitöréséhez vezető magma forrása” – mondta Phil Wannamaker, a kutatás egyik munkatársa. A Seattle-től 87 kilométerre délkeletre lévő Mount Rainier jelenleg nem túl aktív, bár az elmúlt 11 ezer évben többször is felébredt. 2200 éve volt, hogy utoljára láva folyt belőle, 500 évvel ezelőtt pedig komoly sárlavina zúgott le az oldalán. A most készült kép segítségével kiderült, hogy az egyik magmatároló üreg nem a 4392 méter magas vulkán alatt helyezkedik el, hanem attól mintegy 10-16 kilométerre északnyugatra.

A hasonló képek készítésével és a lávaképződési folyamatok figyelésével a szakemberek a következő kitörést szeretnék még azelőtt jelezni, hogy az megtörténne.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez