Vanuatu ciklon: Elérik e a mentőcsapatok a szigeteket?

Gyakorlatilag az egész országot újra kell építeni – mondta Vanuatu elnöke. Az elmúlt hét végén a Pam névre keresztelt ciklon pusztított a csendes-óceáni szigeten.

Vanuatu több tucatnyi szigete között még nem állt helyre a kommunikáció. A segélyszervezetek már megérkeztek az országba, és arról számoltak be, hogy a peremvidékek sokkal nagyobb kárt szenvedtek, mint a főváros. Ott alig lehet olyan házat találni, ami egyben van.

Különböző segélyszervezetek a külső szigetekre próbálnak vizet, élelmet szállítani, és orvosi ellátást biztosítani. A segélyszállítmányok eljuttatása egyébként akadályokba ütközik, ugyanis sok szigeten a repülőgép leszállópályák, illetve a kikötők is jelentősen sérültek. Az ENSZ jelentése szerint a korábban közölt 24-nél kevesebb, 11 áldozata van eddig a térség egyik legkeményebb viharának.

Tanna szigetén, 200 kilométerre délre a fővárostól, Port Vilától több mint 30 ezer ember él. A sziget közvetlenül a ciklon útjában volt. Az ötös kategóriába sorolt vihar óránként 300 kilométeres sebességgel érte el a szigeteket, ahol szinte mindent letarolt.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint Tanna szigetén a kórház tetejét is eltüntette a vihar. A katonai repülőgépek képei alapján sokkal jelentősebb a kár, mint azt korábban gondolták. A szigetvilág csaknem 80 kisebb szigetével még nem állt helyre a kommunikáció, és sokan attól tartanak, hogy elfogy az ottani túlélők vize és élelme.

A segélyszervezetek összehangolják a munkájukat,  hogy a lehető legtöbb helyre eljuttassák a segélyszállítmányokat.

Az államfő a klímaváltozást okolta a katasztrófáért, mely megváltoztatta a környék időjárását: magasabb lett a tenger szintje, és a korábbinál hevesebb esőzéseket tapasztaltak.

(Fotó:GettyImages)

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez