Még mindig tüntetnek el embereket a pszichiétriák segítségével

A szovjet időkben számos esetben tüntettek el embereket a pszichiátriai intézetekben, manapság azonban Örményországban ez még mindig előfordul.

Elég egy telefonhívás a haragosok részéről és könnyen bárki egy pszichiátriai intézetben találhatja magát, meghatározatlan időre, méghozzá a rendőrség és az orvosok hathatós hozzájárulásával. Arthur Sakunts, a Helsinki-Assembly emberi szervezet jogvédője öt ilyen örmény intézetet vizsgált meg és több megdöbbentő esettel is találkozott.

Az eurasianet.org hírportálnak mesélte el az 53 éves Zhulieta Amarikian esetét, akit testvére juttatott kórházba egyetlen telefonhívással, miután Zhulieta örökölt egy értékes ingatlant.

“A hölgy nem beteg.” – ezt Marieta Temurian, a nyomozásban résztvevő másik szakértő állapította meg. “Szenved a kórházban uralkodó állapotoktól és amikor visszautasította a gyógyszerek beszedését, lefogták és injekciós tűvel a adták be azt neki.” A Helsinki-Assembly közrejárásával egy hónap után sikerült megállapítani, hogy a nő egészséges.

Zhulieta Amarikiant azonban még mindig szeretné kórházba záratni a testvére. A Helsinki-Assembly szerint az örmény szabályozásban van egy nagy hiba, ugyanis bárkit beszámíthatatlannak lehet ítélni, anélkül, hogy megjelenne a bíróságon. Emberi jogvédők szerint a legtöbb ilyen célpont nyugdíjas vagy egyedül él. Tatevik Hacsatrjan jogvédő szerint a nő esete nem egyedülálló. Elmondása szerint a pszichiátriákon alkalmazott eljárások, bántalmazások és gyógyszeres kezelések hatására akár már egy hónap elteltével az indokolatlanul bezártak könnyen valóban mentális betegségektől szenvedhetnek.

A háttérben azonban más okokat is fel lehet fedezni. Az általános forráshiánytól szenvedő intézetek ugyanis minden egyes beteg után meghatározott napi állami támogatásban részesülnek, így nem érdekük elengedni a beutaltakat. Erről azonban egy érintett fél sem nyilatkozott.

Tovább nehezíti az ügyek kivizsgálását, hogy hiányoznak a megbízható adatok, elégtelen az adminisztráció és nincs egy független szerv, mely ellenőrzést tudna gyakorolni az pszichiátriákra.

Az Egészségügyi Minisztérium illetékesei szerint alaptalanok a vádak, azonban elismerték, hogy számos reformra szorulnak az érintett intézetek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez