Nász az arab leopárdokért

A törékeny testalkatú Lubna pedikürjén az utolsó simításokat végzik, mielőtt bemutatnák a vőlegényének, Hektárnak.  A találkozást sok izgatott szempár figyeli. Lubna és Hektár a kipusztulófélben lévő arab leopárdok családjába tartozik. A kukkolók zoológusok, a nász célja pedig az, hogy elejét vegyék a fajta végleges eltűnésének.

A Sardzsa közeli El Ain állatkertben vagyunk, az Emírségekben. Ahol egy magán állatkerttel, a Busztán zoológiai központtal közösen azt vették a fejükbe a szakemberek, hogy megmentik az Arab félsziget leopárdjait a kipusztulástól. Veszélyeztett fajról van szó: már 200-nál is kevesebb ilyen állat maradt. A vadászat és a természetes élőhelyek pusztulása tizedeli őket.

Lubna és Hektár génállománya bizakodóvá teszi a zoológusokat. Azt mondják, az Isten is egymásnak teremtette őket. Így aztán megszervezték a nászt, és abban bíznak, hogy néhány bébileopárd lesz a randevú vége.

Hogy biztosra menjenek, fél évig tartó genetikai vizsgálatoknak vetették alá az állatokat,  miközben a két tulajdonos, a két állatkert intenzív tárgyalásokat folytatott az akció mikéntjéről. Az idő szorította őket: az utóbbi 5 évben drámaian csökkent az arab leopárdok száma. Jóllehet az állatkertekben tudnak ez ellen bármit is tenni, a végső cél azért az, hogy a végén visszaengedjék az állatokat a természetbe.

Lubna készülődik. Fotó: Zarina Fernandes, Gulf News

Lubnát tegnap vitték át a saját állatkertjéből Hektáréba. Külön ketrecben helyzték el őket, egyelőre csak nézegethetik egymást. Egy hétig, esetleg tíz napig lesz ez így: addig megfigyelik, hogyan reagál egyikük a másikukra. A gondozók derűlátóak. Nem csak a pár, hanem az egész fajta jövőjét illetően is.

Lubna egyelőre kicsit szégyenlős. De most van a legjobb szülőkorban, és ez lesz majd az “első éjszakája”. Az állatkertben mindenki szorít neki. Hektár már néhány éve az egyedüli leopárdként él a saját állatkertjében, így egyelőre még az is kérdés, hogyan jön ki fajtája egy másik példányával. A gondozói azt mondják: helyes partnert igyekeztek találni neki, mert Hektár igazi úriember. Nyugodt, csendes, és nagyon barátságos. Ráadásul a legjobb erejében van, így könnyen meglehet, hogy ők ketten boldog párt alkotnak majd.

Az arab leopárdok az év bármelyik szakában párosodhatnak, és általában egyszerre négy utódot hoznak a világra. Ha most csak egy kölyök születik, azt az El Ain megtartja, de ha több, akkor néhányat átad a partner állatkertnek, ahol még négy ilyen állat van, és egyszer majd a reménybeli kicsinyeket is bevonják a tenyésztőprogramba.

Ha kiderül, hogy Lubna és Hektár álompárt alkot, együtt engedik majd őket a kifutóba. Ahol a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kapcsolatukat.  Várhatóan sokan lesznek rájuk kiváncsiak, hiszen a veszélyeztetett arab leopárd a térség ikonikus állata. A fennmaradásáért a szíve mélyén minden arab szurkol.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez