Ha egyszer nő vagy, maradj az. Egy nemet váltott férfi kálváriája Szaúd-Arábiában

Mióta 2010-ben egy műtéttel nemet váltott, nem könnyű a szaúdi férfi élete. Úgy tűnik, nem hajlandók férfiként bejegyezni a világ egyik legkonzervatívabb országában.

Három évvel ezelőtt kért új személyigazolványt Szaúd-Arábiában egy férfi, aki egy évvel korábban még nő volt. Levelekkel bombázza a hivatalokat, és egy orvosi bizottság összehívását kéri annak igazolására, hogy ma már tényleg és száz százalékosan férfi.

Azt kérte, hogy a nevét ne hozza nyilvánosságra a Saudi Gazette. Csak a kálváriáját. Azt mondja: lányként teljesen normális életet élt, amíg be nem került az egyetemre. Akkor hirtelen azt vette észre, hogy rohamosan változni kezdett a teste. Férfias testszőrzete nőtt, a hangja érdes lett, és belül sem mutatta semmi, hogy nő lenne. “Nehéz időt éltem meg a diplomáig”.

Aztán rászánta magát egy alapos kivizsgálásra. A családja külföldre vitte, ahol sokféle ellenőrzést végeztek el rajta. Végül kiderült: férfi kromoszómái vannak. A hír sokkolta. És úgy döntött: megműtteti magát, hogy ha már férfi, akkor teljesen legyen az.

Amikor visszatért Szaúd-Arábiába, akadályversennyé vált az élete. Miután bemutatta a dokumentumokat a hatóságoknak arról, hogy nemváltoztató műtéten esett át, és többé már nem nő, a papírokat elvették tőle, mondván: majd összeül egy orvosi bizottság, és az bizonyítja, hogy így van-e.

A bizottság azóta sem állt fel. A papíroknak viszont lábuk kelt. Azt kérték tőle, szerezzen be újakat. Ő meg azt mondja: a folytonos halogatás helyett segítségre volna szüksége. Pszichológuséra is, hogy azonosulni tudjon az új azonosságával.

Az újság megkereste a mekkai kórházat is, ahova a nőből lett férfi a papírjait beadta. Ott azt állították: foglalkoztak volna vele, de nem jelent meg náluk. És hogy a labda nem is náluk van, hanem a nemzeti egészségügyi bizottság hivatalánál.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez