El a férfikezekkel a bugyiktól és a parfümöktől Szaúd-Arábiában

Régóta tervezi a rijádi kormány, hogy bevezeti: nőknek áruló boltokban csak nők lehessenek az eladók. A héten érkezett 3. fázisához a megvalósítás, 2016-ra pedig már nem lehet olyan üzlet Szaúd-Arábiában, amelyben női cikkeket férfiak adnak el.

Mostantól a női parfümök, a táskák, a cipők, a harisnyák, a ruhaanyagok, a terhes nőknek és kismamáknak készített termékek, a kozmetikai cikkek és a kiegészítők is szerepelnek a Munkaügyi Minisztérium listáján. Vagyis ezeket férfi és női eladók együtt nem árusíthatják: egyszerre csak vagy női, vagy férfi alkalmazottak szolgálhatják ki a vevőket. A nők reggel 9 és este 11 között dolgozhatnak: a maradék idő a férfiaké. A Közel-Keleten sok üzlet éjjel-nappal nyitva van. Nem tudni, hogy két év múlva hogyan lesz éjszakai műszak: egyelőre csak annyi világos, hogy 2016-tól minden említett árucikket csak nők adhatnak el nőknek. A kormány azt mondja, nekik akar munkaalkalmat teremteni.

Azokban az üzletekben, ahol legalább három szaúdi nő dolgozik, a főnöknek is szaúdinak kell lennie. Ha a boltok ezt nem tartják be, büntetésre számíthatnak a nemzeti munkaerőprogram keretében. Amely negyedmillió szaúdinak kíván munkahelyet teremteni két év alatt. Hogy ehhez megágyazzanak, 1 millió illegális külföldi munkavállalótól kíván megszabadulni a kormányzat. A deportálásukat már egy évvel ezelőtt megkezdték, a hivatalos adatok szerint tavaly el is érték ezt a számot. A kezdeményezés bírálói szerint viszont korántsem. Akárhogy is van, a külföldiek távozása szakadékot nyitott a szaúdi munkaerőpiacon. Becslések szerint 750 ezer olyan állás van, amit szaúdiak nem akarnak betölteni – írja a Saudi Gazette.

A női üzleteket, amelyek külföldieket alkalmaznak, átszámítva 178 ezertől 600 ezer forintig terjedő bírsággal sújtják. A bolttulajdonosok ezentúl nem igényelhetnek vízumot külföldi alkalmazottaknak. Ha pedig egy szaúdi nő a nevét adja nekik, vagyis hivatalosan ő van bejelentve, de helyette valaki más dolgozik, az szintén büntetésre számíthat.

A női boltok esetében a feminizálási program egyébként még 2009-ben kezdődött, a fehérnemű-üzletekkel. Ezt követte a második fázis, amely a női ruhákat és az abajákat, a hagyományos viseleteket ölelte fel. És meg is hozta a gyümölcsét: a női munkavállalók száma abban az évben 50 ezerről 454 ezerre nőtt. De még ma is több mint egymillió nő hiába keres állást Szaúd-Arábiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez