Irak cseh vadászgépeket vásárol

Csehországnak ismét sikerült egy komoly fegyvervásárlási szerződést nyélbe ütnie egy arab országgal, mégpedig Irakkal: Bagdad 12 darab L-159 Alca típusú hangsebességen aluli vadászgépet vásárol a cseh hadiipartól. 

Az iraki kormány már 2012-ben jelezte Prágának, hogy 28 cseh vadászgépet venne 19,2 milliárd korona értékben. Bagdad később mégis a dél-koreai vadászgépek megvásárlása mellett döntött. Csakhogy azonban Szüul nem tudta időre leszállítani a gépeket, az irakiak újra megkeresték a cseheket és április hetedikén már megegyeztek a  négymilliárd korona értékű fegyvervásárlási egyezményről. 

A vadászgépek a cseh hadsereg tulajdonában vannak, s a gyártó Aero Vodochody cég csak közvetítőként van jelen az üzletben. Az Aero Vodochody a Penta Investments tulajdonában van, s annak szóvivője Martin Danko az üzletről szóló értesülést megerősítette. Az iraki védelmi minisztérium és az Aero vasárnap állapodtak meg az üzletben, s a gépeket legkésőbb szeptemberben kell Irakba szállítani.

A cseh hadseregnek 36 darab L-159-es gépe van, amelyeket el akarnak adni. 1997-ben fejlesztették ki a repülőgépet és azóta Egyiptom, Indonézia, Nigéria és Bolívia is rendelt belőle pár darabot. Európában Magyarország, Lengyelország és Szlovákia érdeklődött az L-159-ek után. Prága szerint az irakiak a cseh gépeket pilótáik kiképzésére kívánják felhasználni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez