Megmutatjuk, mi van a fekete lepel alatt

Írtunk már arról, hogy mennyire divatérzékenyek a szaúdi nők. Akik nyilvánosan csak hosszú abajáikban jelenhetnek meg, viszont amikor maguk között vannak, akkor ugyanúgy próbálják lekörözni egymást minél drágább, minél divatosabb és minél márkásabb ruháikkal, mint a nők bárhol a világon. Vagy még annál is jobban. És egyre kevésbé kell külföldre utazniuk ezért.

Sőt. A külföld megy Szaúd-Arábiába ruháért. Legalábbis néha. Bemutattuk már azt a fiatal tervezőnőt, Razan Alazzounit, aki Paris Hiltont, a Kardashian testvéreket, Emma Robertset és Kelly Osbornt is öltöztette már. Alazzouni azt mondja: a ruhái azért különlegesek, mert keleti és nyugati hatások ötvöződnek bennük. Ahogy őbenne is, hisz Szaúd-Arábiában nőtt fel, de Bostonban szerzett diplomát. A Közel-Kelet főként a gyöngyök és hímzések használatában jelenik meg nála, selymen, bársonyon, csupa kényeztető luxusanyagon. A nyugati művészeti oktatás hatása meg a ruhák szoborszerűségében. Mindegyik külön sztorit mesél. Legdrágább modellje egy 18 ezer dolláros esküvői ruha volt: 82 méter anyagot használt hozzá, és 2 ezer óra alatt varrták fel kézzel rá a gyöngyöket.

De Alouzzi nincs egyedül. Sok szaúdi tervező mutat be a nagy divatshow-kon, és közülük tízen (mind nők és fiatalok) most külön kamarai tagozatba tömörültek. Tapasztalatot akarnak cserélni, gyárakat, üzletet és brand-et építeni. Később pedig divatakadémiát indítani. Mert a szaúdi nők már nem csak az európai divatfővárosokban vagy Amerikában akarják bővíteni a ruhatárukat: olyan darabokra is vágynak, amelyeknek közük van a saját kultúrájukhoz, és kifinomultan juttatják érvényre a nőiességüket. Még ha nyilvános helyen kabátot is kell venniük a csodás darabok fölé.

A tervezők

divatakadémia

 

A modellek

1.Fotor0102010355

1.Fotor01020103655

 

dresslebsaudi

 

haya al houti wedding dress 1

images 3

lum by lama taher mommy and me 2

RKFallWinter1

tumblr mefautQljO1rhi5jto2 1280 1

OS

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez