Bábfigura vagy teljhatalmú diktátor jön Észak- Koreában?

Észak-Korea, Phenjhan – Mindenki kövesse Kim Dzsong un utasításait és erősítse a párt, a hadsereg és a nép egységét! Erre szólította fel a központi propaganda Észak- Korea népét. De vajon sikerül-e a Kim dinasztia harmadik tagjának folytatnia a diktatúrát? Egyedül kormányozhat majd, vagy kénytelen szövetséget kötni a tábornokokkal? Egyáltalán kicsoda Kim Dzsong Un?

 

 “Ugyanabból  a fából faragták, mint az apját, arca, korpulens termete pontosan olyan, mint Kim Dzsong Ilé”- írta róla a japán szakács, aki a palotában az elnöki családnak főzött, majd egy alkalmas pillanatban visszatért szülőföldjére. “Nemcsak a külseje, de a temperamentuma is olyan, mint az apjáé!”- tette hozzá a japán szakács finoman arra célozva, hogy a kis vörös herceg igazi diktátorként nevelkedett a palotában.

 

A világ csak tavaly szeptemberben ismerkedett meg a trónörökössel, aki ” ifjú kapitányból” pillanatok alatt ” fiatal generális” lett. Méghozzá azonnal négycsillagos tábornok és a Legfelső Védelmi Tanács helyettes elnöke. Kim Dzsong Il, az apa volt természetesen az elnök. Aki már 2008- ban elhatározta, hogy legkisebb fia lesz az utóda! Akkor majdnem végzetes agyvérzés érte és a súlyosan cukorbeteg diktátort orvosai arra figyelmeztették, hogy bármikor megtérhet őseihez. A diktátornak még két fia van, de egyikük házasságon kívül született, a másik pedig nem eléggé “férfias “- apja megítélése szerint.
De mit lehet tudni a férfias ifjú generálisról, aki immár teljhatalmú ura Észak- Koreának – legalábbis a hivatalos deklarációk szerint? Bernben végezte tanulmányait, egy méregdrága nemzetközi iskolában, ahol az oktatás nyelve az angol volt, az idegen nyelv pedig a francia. Az ifjú Kim nem volt jó tanuló, de kosárlabdában kiemelkedőt nyújtott, bekerült az iskola válogatottjába. A diktátorpalánta lépéseit Észak- Korea genfi főképviselője vigyázza, aki Kim Dzsong Il bizalmi embereként a titkosszolgálatot is irányította Európában.
Hazatérve az ifjú Kim elvégezte a nagyapjáról elnevezett egyetemet és belevetette magát a titkosszolgálati munkába. Amint kinevezték trónörökösnek, átvette a titkosszolgálat irányítását és egyetemi évfolyamtársait kulcspozíciókba helyezte el. Apja mentorként sógorát állította mellé. Csang Szong Tek korábban maga is a titkosszolgálat főnöke volt és a rendszer második számú emberének számított. De félreállították, mert békülni akart az amerikaiakkal és ellenezte a nukleáris programot.
Az ifjú generális már mindenben a második számú vezető volt Észak- Koreában – állítja Dél- Korea egyik fő szakértője. Csong Szong szerint diktátor apja fokozatosan adta át az ügyeket fiának, magával vitte őt kínai tárgyalásaira is. Az ifjú Kim még nincs harminc éves és ez nem előny egy olyan országban, amely a konfuciánus rendet mindenek felett állónak hirdeti. Észak- Koreában minden állampolgárnak úgy kell tisztelnie az ország első emberét, mint az édesapját. A haza atyjának szerepére az ifjú Kim még túl fiatal. Sokan attól tartanak, hogy katonai kalandokkal kíván majd bizonyítani. Amikor tavaly észak koreai torpedótámadás ért egy dél koreai korvettet és később egy dél koreai szigetet lőtt az észak koreai tüzérség, sokan az ifjú generális keze nyomát vélték felfedezni Dél- Koreában, ahol máris riadókészültségbe helyezték a fegyveres erőket.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez