Életfogytiglant kaptak az 1980-as törökországi katonai puccs szervezői

Közel egy évtizede már, hogy Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök hozzálátott a török hadsereg befolyásának a csökkentéséhez, mivel nem akarta, hogy a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Párt (AKP) ellen puccsot hajtson végre a katonai vezetés. Ezen a héten az 1980-as puccs szervezőinek életfogytiglanra való ítélése valójában az utolsó felvonás volt ebben a küzdelemben.

 A 96 éves Kenan Evren, és a 89 éves Tahsin Sahinkaya egykori török tábornokokat bűnösnek találta egy török bíróság mégpedig államellenes cselekmény, puccs szervezés és katonai beavatkozás vádjában. A bíró továbbá felelősnek találta őket az 1980-as puccsért és a leszámolásokért, valamint a rendkívül sok halálos áldozatáért és menekültért. Mindkettőjüket életfogytiglanra ítélték.

A per még 2012-ben kezdődött el, rövidesen azután, hogy az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) megváltoztatta az alkotmányt. A volt elnököt és a török légvédelem parancsnokot a rossz egészségi állapot miatt kórházban tartották, s így többször a kórházi ágyból egyfajta videokonferencia keretében került sor meghallgatásukra. Az 1980-as államcsíny volt a legvéresebb az összes török katonai hatalomátvétel közül: százezreket vettek őrizetbe, 250 ezer ember ellen emeltek vádat, 50 személyt felakasztottak, többen a kínzások miatt vesztették életüket, tízezrek pedig külföldre menekültek.

Evren és Sahinkaya voltak a fő végrehajtók, akik 1980. szeptember 12-én vezetésükkel megdöntötték a polgári kormányt. Felfüggesztették az alkotmányt és átvették a hatalmat. Ezután három évig a katonai junta irányította az országot, a köztársasági elnök Kenan Evren tábornok, a miniszterelnök pedig a junta által választott Bülent Ulusu volt.

Az ankarai bíróság előtt a családtagok és a hadsereg támogatói szerveztek tüntetést. Szerintük ez nem volt más, mint Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök “bosszúja.”

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez