Halálra ítéltek egy ujgur „terroristát” Kasgarban

Kína, Peking – A kasgari bíróság a honlapján közölte, hogy Abudukeremu Mamuti „ujgur nemzetiségű, vallásilag szélsőséges terroristát” halálra ítélte „terrorista szervezet irányítása” miatt. 2011- ben késekkel  és baltákkal felfegyverzett ujgurok egy csapata Jencseng megyében, Kasgar városától nem messze kínai járókelőkre támadt,15- öt megölt.

 

 Amikor egy rendőr közbe akart lépni, akkor őt is megölték. A kiérkező rendőri erősítés 8 ujgur „terroristát” megölt – közölte a bíróság.

 

Hszincsiang tartományban az ujgur őslakosság és a kínai bevándorlók között évtizedek óta ellentétek állnak fenn. Ma már a városokban a kínaiak alkotják a többséget. Ráadásul ők élvezik elsősorban a gazdasági fellendülés előnyeit. A muzulmán vallású és török nyelvű ujgurok nehezen viselik, hogy kisebbségbe kerültek a saját szülőföldjükön.
A legutóbbi nagy összecsapás 2009- ben volt. Akkor kb. 200- an meghaltak, amikor ujgur fiatalok összecsaptak a rohamrendőrséggel. A fiatalok akkor is baltákkal és késekkel voltak felfegyverezve. Utána több száz ujgur fiatalt letartóztattak és ők eltűntek a kínai börtönökben vagy kényszermunka táborba kerültek.
Peking azzal vádolja a szervezkedő ujgurokat, hogy az al Kaida terrorszervezettel állnak kapcsolatban. Ezt az ujgur szervezetek cáfolják. Az viszont tény, hogy az ujgur fiatalokat olykor szent dzsihádra szólítják fel az imámok a kínai uralom ellen. Emiatt a kínai hatóságok állandó készültséget rendeltek el a tartományban, ahol leváltották az első számú kínai vezetőt, de utóda sem bánik kesztyűs kézzel az ujgur lázadókkal, akiket „szeparatista terroristáknak” nevez a kínai kormányzati média.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez