Kínos távolmaradás

Az amerikai elnök nem ment el Balira, az ázsiai-csendes óceáni csúcsra. Országa napokon belül technikai államcsődbe kerülhet. Ennek igen rossz üzenete van Ázsia számára: a világ legnagyobb hatalmában valami nagyon nincs rendben. A történtek legnagyobb nyertese Kína lehet. 

Barack Obama kénytelen volt lemondani egyhetes kelet-ázsiai körútját is. Az őt helyettesítő John Kerry külügyminiszter szombaton az indonéziai Bali szigetén arról győzködte partnereit, hogy a költségvetési huzavona és a kormányzat megbénulása csupán a washingtoni belpolitika “egy futó epizódja”, és egyben “az amerikai demokrácia erősségének példája”.

A történtek semmi sem változtatnak az Egyesült Államok Ázsia iránti elkötelezettségét, illetve regionális és globális felelősségvállalását illetően – hangsúlyozta Kerry az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) találkozóján.

Elemzők szerint Obama távolmaradása a jelenlegi helyzet fényében ugyan érthető, de jelentősen ronthatja az Egyesült Államok kelet-ázsiai megítélését és pozícióját, és az egyre komolyabb hatalmi ambíciókkal rendelkező Kína malmára hajthatja a vizet a térségben.

Obama október 6. és 12. között Indonéziát, Bruneit, Malajziát és a Fülöp-szigeteket kereste volna fel. Az APEC-találkozó mellett részt vett volna a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) kelet-ázsiai csúcstalálkozóján is, ahol szintén Kerry fogja helyettesíteni.

 
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez