Kacsalábon forgó ház épült Thaiföldön

Jó, a kacsaláb talán kicsit túlzás, de a ház forog, és teljesen zöld, vagyis nem fogyaszt túl sok energiát – ellentétben az eddigi forgó épületekkel.

Mindenki nevetett Yuttana Piyatrakui építészen, aki belefogott a forgó ház tervezésébe és kivitelezésébe. Ez már több éve volt. Ma már senki sem nevet: a ház elkészült, forog és 30%-kal kisebb az energiafogyasztása, mint a hasonló épületeké. A forgó ház kihasználja az időjárás változásait: minden napszakban arra felé fordul, amely a fény és az energia szempontjából a leginkább előnyös. És mi van a közművekkel? Nem könnyen, de ezt is megoldotta a leleményes tervező. Ráadásul a ház földrengésbiztos is. És mi van, ha árvíz fenyeget? Akkor sincs probléma. A ház ugyanis nemcsak forogni tud, de emelkedni is. A környezetvédők álma tehát megvalósulni látszik. Az energiafogyasztás jelentősen csökkent: ma harminc százalékkal kisebb, mint a hasonló,  nem forgó házaké.

A kacsalábon forgó zöld ház elkészült, és ezek után azt gondolhatnánk, hogy az építész a babérjain pihen. Nem így van! Azt tervezi, hogy a fát, amely nehéz és drága, kihagyja az újabb tervekből: műanyag helyettesíti a jövőben a farészeket, így a ház nem lesz 5 tonna súlyú. Ezért a karcsúbb ház könnyebben foroghat és még könnyebben emelkedhet árvíz idején.

Mindez mennyibe kerül? 2,8 millió bahtba. Ez egy negyven négyzetméteres házért nem is sok: körülbelül 20 millió forint. A thai építészt kitüntették az energiatakarékosság zöld díjával, így a kacsalábon forgó ház szép szakmai sikert aratott. Már csak az a kérdés, hogy hányan akarnak forgó házban lakni Thaiföldön vagy másutt a világon?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez