Tömegesen evakuálják a kínaiakat Vietnamból

Több mint háromezer kínai állampolgárt menekítettek ki Vietnamból szombatig az elmúlt napok Kína-ellenes zavargásai miatt.

A kimenekítettek közül 16 embernek válságos volt az állapota. A kínai külügyminisztérium tájékoztatása szerint a kínai kormány egy charterjáratot és egy hajót küldött Vietnamba a kínai állampolgárokért, és a közlekedési minisztérium vasárnap arra adott utasítást, hogy még öt hajó induljon értük.

Az elmúlt napokban Kína-ellenes zavargások törtek ki szerte Vietnamban amiatt, hogy a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású területén üzembe helyeztek egy kínai olajfúrótornyot. A zavargásokban két kínai állampolgárt megöltek, és több mint százat megsebesítettek.

Számos kínai tulajdonú vagy kínainak hitt vállalatban romboltak, fosztogattak és gyújtogattak az ott dolgozók, jelentős károkat okozva. A rendbontók tajvani, szingapúri és dél-koreai vállalatokat sem kíméltek, az okozott kár dollárszázmilliókban mérhető.

Vasárnap a vietnami belbiztonsági apparátus már a korábbinál keményebben lépett fel, meghiúsítva a tiltakozó akciókat. Rendőrök és egyéb biztonságiak ezrei lepték el a déli Ho Si Minh-város és a főváros, Hanoi utcáit, őrséget állítottak az ismert ellenzékiek házai elé, meggátolva, hogy elhagyják otthonukat, és esetleg csatlakozzanak a tüntetőkhöz – közölték aktivisták.

A hatóságok nem bánják annyira a Kína-ellenes demonstrációkat, de tartanak attól, hogy a megmozdulások a belső bajok – földkisajátítások, korrupció, gyengén teljesítő gazdaság, egypártrendszer – ellen is fordulhatnak.

Ho Si Minh-városban számos tüntetőt őrizetbe vettek a rendőrök, miután kivonszolták őket a város székesegyházához közeli parkból. Hanoiban lezártak utcákat és egy parkot a kínai nagykövetség közelében, s teherautókkal körözve hangosbeszélőkön elzavarták a demonstrálókon kívül az újságírókat is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez