Malajziai képviselő: Németország-Brazília 7-1 – Éljen Hitler Adolf

Elfogadhatatlan a malajziai képviselő mondata, még akkoris, ha dicséri a német futballcsapat teljesítményét. “Hogy jön ide Hitler Adolf rendszere?”- kérdezte Németország nagykövete Kuala Lumpurban.

 

 

 

 

 

 

A malajziai parlament képviselője, Bung Moktar Radin Twitteren írta a Hitlert dicsőítő mondatot. Később úgy nyilatkozott, hogy arra akart utalni: a Manschaft úgy küzdött a futball-világbajnokságon, mint Hitler csapatai a második világháború idején. Hitler neve egészen másképp cseng Ázsiában, mint Európában. Nemrég újra megnyitották azt a náci kávézót az indonéziai Bandungban, melyet a külföldi tiltakozás hatására bezártak.

A világ legnépesebb muzulmán országában az eset semmilyen visszhangot nem váltott ki, pedig ott a falon virít Hitler Adolf képe. Igaz, hogy – külföldi tiltakozás hatására – kitették mellé Sztálin és Churchill arcképét is.

Malajziát, mely akkor a brit birodalom része volt a japán császár csapatai szállták meg a második világháború idején éppúgy, mint Indonéziát, mely akkor holland gyarmat volt. Bár Japán Németország szövetségese volt a második világháborúban, ennek nem sok jele mutatkozott Ázsiában. A japán császárság azon a címen foglalta el Ázsia jelentős részét, hogy Ázsia az ázsiaiaké. Ám a gyakorlatban kiderült: Japán uralkodik mindenütt, és a helyi népek éppúgy alárendelt szerepet kapnak, mint az európai gyarmatosítás idején.

Most Malajziában felmerült, hogy a Hitlert dicsőítő mondat miatt le kellene mondania a képviselőnek parlamenti posztjáról, de ezt nemigen tartják valószínűnek, hiszen az egész eset sokkal nagyobb port vert fel a világban, mint magában Malajziában, ahol az emberek döntő többségének csak igen ködös fogalmai vannak arról, hogy ki is volt Hitler Adolf.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez