Lelőttek egy maláj utasszállítót Ukrajna felett

Lezuhant a Malaysia Airlines egyik repülőgépe Ukrajnában, a Donyeck melletti, szakadárok által ellenőrzött területen. A fedélzeten életét veszíthette 280 utas és a 15 fős legénység is, több forrás pedig azt jelentette, a gépet szeparatisták lőhették le. A donyecki oroszbarát lázadók tagadták, hogy bármi közük lenne a katasztrófához.

 

 

 

 A Malaysia Airlines Boeing 777-ese Amszterdamból tartott Kuala Lumpurba, amikor lezuhant Donyeck mellett, nagyjából 60 kilométerre az orosz határtól – jelentették ukrán és orosz források. A légitársaság a Twitteren megerősítette, hogy az ukrán légtérben elvesztette a kapcsolatot az Amszterdamból érkező MH17-es számú járattal. Korábban azt közölték, egyik járatukon egy incidens történt.

A Flightradar24.com szerint az MH17-es járat 12 órakor indult az amszterdami Schiphol reptérről, és menetrend szerint 22 óra 06 perckor landolt volna Kuala Lumpurban. Magyar idő szerint 18 óra előtt nem sokkal közölte a Reuters, hogy megtalálták a repülőgép lángokban álló maradványait Kelet-Ukrajnában.

Az Interfax az ukrán belügyminisztérium tanácsadóját idézve azt írta, a 280 utas és 15 fős személyzet életét veszítette. A hollandiai D-reizen utazási iroda igazgatója szerint körülbelül húsz olyan ember ülhetett a gépen, akiknek ők szervezték meg az utazásukat. Pontos számok azonban továbbra sincsenek arról, hány holland állampolgár szállt fel a repülőre indulás előtt – írja az rtlnieuws.nl.

Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a becsapódás helyszíne körül 15 kilométeres körzetben szóródtak szét testrészek, legalább 100 holttestet láttak. A Life News orosz portál borzalmas fotókat közölt a helyszínről.

Az ukrán kormányfő vizsgálatot rendelt el, az ukrán elnöki iroda pedig azt közölte, az ország hadserege nem vett részt légi támadásban. A kelet-ukrajnai szeparatisták vezetője, Alexander Borodaj a Reuters szerint viszont azt mondta, a kijevi kormányerők lőtték le a járatot. Barack Obama amerikai elnököt is tájékoztatták a történtekről az USA-ban, aki Vlagyimir Putyin elnökkel megbeszéléseket tartott.

Az ukrán belügyminisztériumi tanácsadó szerint egy Buk föld-levegő rakétával lőtték le a maláj gépet, méghozzá a szeparatisták. Az Euromaidain ukrán politikai szervezet azt írta a Twitteren, a gépet terroristák lőtték le. Két amatőr videót is közzétettek, amelyeken állítólag a lezuhant gépből felszálló füst látható.

A repülő helyi idő szerint délután 5 óra 20 perckor lépett volna be az orosz légtérbe, de már nem ért el a határig sem, a gép állítólag adott le vészjelzést – közölte az RT orosz tévécsatorna.

A beszámoló szerint a donyecki oroszbarát lázadók tagadták, hogy bármi közük lenne a légi katasztrófához. Ezt egyebek mellett azzal indokolták, hogy nincs olyan rakétájuk, amellyel a hírek szerint kilőtték a Boeing 777-es utasszállítót. Ugyancsak az RT számolt be arról, hogy a helyiek találtak repülőgép-darabokat, amelyek a szerencsétlenül járt gépből származhattak. Holttesteket viszont nem találtak.

A Malaysia Airlines egy másik, Pekingbe tartó járata tűnt el idén tavasszal a fedélzetén 239 utassal, amelynek a nyomait több ország részvételével keresték hónapokig a Csendes-óceánban.

{youtube}ho3S38i1Nsw{/youtube}

{youtube}dTCulEzHQh4{/youtube}

Gyanúsított az orosz hadsereg?

Nem valószínű, hogy “szeparatista gerillák” lennének felelősek a maléj utasszállító lelövéséért. A gépet ugyanis a hírek szerint utazómagasságban érte a találat. Ilyen magasságban az ember által hordozható, kézi légvédelmi rakéták már hatástalanok. Az első értesülések meg is nevezik a valószínű eszközt, ez pedig a Buk légvédelmi rakéta. A lánctalpas vagy nehéz kerekes járműre telepített eszköz azonban semmiféle gerillacsapat felszerelésébe nem illik. A Buk rendszerben áll Ukrajnában is, valószłínűtlen azonban, hogy az ukrán légvédelem tüzelt volna a gépre. Egyrészt az ukránoknak ismerniük kellett az Amszterdam felől érkező gép útvonalát, másrészt az ukrán fegyveres erők nem tudnak fegyverhasználatról, és a jelek arra utalnak, hogy a rakéta az orosz “szeparatisták” területéről indult. Oroszországban szégyenletes emlékek fűződnek az ártatlan utasszállítók lelövéséhez: 1983-ban a dél-koreai KAL-007-es járat tévedt a Szovjetunió légterébe. A Boeing 747-est egy Szu-15-ös vadászrepülőgép semmisítette meg, 269 utas és a személyzet halálát okozva. Amennyiben valóban az oroszok felelősek, akkor érthetetlenül súlyosat hibáztak: ahogy 29 éve a koreai gépnél, itt sem kísérelték meg felvenni a rádiókapcsolatot, de ezúttal még vadászgépet sem küldtek a célpont azonosítására.

Forrás.: HVG.hu

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez