Újraindulhat egy japán atomerőmű

A Japán délnyugati részén lévő Szacumaszendai közgyűlése jóváhagyta, hogy újraindítsák a város területén lévő atomerőművet (Szendai). Mindeddig ez az egyetlen atomerőmű, amelynek a biztonságosságát a japán atomenergetikai hatóság igazolta. Az  újraindításhoz azonban még több feltételnek teljesülnie kell.

Az atomenergetikai hatóság szeptember elején igazolta véglegesen, hogy a Kjúsú szigetén – Tokiótól ezer kilométerre délnyugatra – lévő reaktorok megfelelnek a 2011-es fukusimai katasztrófa miatt kidolgozott szigorú biztonsági előírásoknak. Az erőmű az értékelés szerint a legsúlyosabb természeti csapásoknak, köztük a fukusimaihoz hasonló földrengésnek és szökőárnak is képes ellenállni.

Újraindításáról azonban a hatóság nem dönthet. Ehhez először az illetékes önkormányzat, és végül a kormány beleegyezése szükséges. Az erőművet üzemeltető cégnek is át kell esnie egy olyan ellenőrzésen, amelyen tevékenysége biztonságosságát vizsgálják. Az erőművet a Kyushu Electric üzemelteti, és a cég valószínűleg csak jövőre teszi le a szóban forgó vizsgát.

Azoknak a településeknek, amelyeknek a területén atomerőmű működik, gazdasági hasznuk származik ebből. Szacumaszendai közgyűlésének 26 tagja közül 19 szavazott az erőmű újraindítása mellett, a gazdasági érdeket szem előtt tartva, négy ellene, a lakosok aggályait fontosabbnak ítélve, három pedig tartózkodott – közölte egy képviselő.

A helyzetet bonyolítja, hogy több olyan település, amely közel helyezkedik el az erőműhöz, szintén beleszólást akar az ügybe. Ezek az önkormányzatok nem jutnak pénzbevételhez a létesítmény közelsége miatt, viszont úgy gondolják, hogy környezetvédelmi, egészségügyi kockázatot ugyanúgy vállalnak.

Az illetékesség ügyében azonban a nagyobb közigazgatási egységnek, a prefektúrának a vezetője, a kormányzó mondja ki a végső szót. Kagosima prefektúra kormányzója pedig azon az állásponton van, hogy a törvény értelmében nem kell figyelembe venni a környező települések véleményét. A végső döntést a Szendai újraindításával kapcsolatban ő és a tokiói kormány fogja meghozni.

Japánnak hatalmas gazdasági kárt okoz, hogy most gyakorlatilag teljes mértékben külföldről importált energiahordozókkal kell kielégítenie igen jelentős áramigényét. Az atomerőművek 2011 előtt a japán energiaellátás csaknem 30 százalékát fedezték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez