Putyin hódít: a kínai first-lady is megtetszett neki

Oroszország ügyeletes Casanovája – aki  az ország elnöke is – megszegte a nemzetközi diplomácia egyik alapvető íratlan szabályát: „Ne flörtölj más elnök feleségével”.

Az APEC (ázsiai-csendes óceáni gazdasági együttműködés) csúcstalálkozóján egymás mellett ült Vlagyimir Putyin és  Hszi Csin-ping kínai elnök felesége, Peng Liyuan. Az ülésrend beosztását azóta valószínűleg megbánta Csin-ping, hiszen amíg ő elmélyült beszélgetést folytatott Barack Obamával, addig Oroszország első embere talán túlságosan is barátságos volt a feleségéhez.

Néhány másodperces beszélgetés után Putyin felállt, és a tőle megszokott lovagiassággal a kabátját a first-lady hátára terítette, aki ezt kedves mosollyal viszonozta, de – bár nem túl feltűnően – egyből adta is tovább a meleg ruhadarabot a pont időben érkező kísérőszemélyzetnek.

Videó is készült az esetről, amit a Kínai Központi Televízió rögzített, és órákon belül elterjedt az interneten és a kínai médiában. A médiaszabadság szorgalmazásáról nem túl híres ország cenzorai szinte azonnal működésbe léptek, és megpróbálták eltüntetni minden internetes oldalról a felvételt.

{youtube}HsbPFmTyt_A{/youtube}

A kínai média rendkívüli figyelmet fordít arra, hogy a politikai elit tagjait minél jobb színben tüntesse fel, minél kevesebb “emberit” mutasson belőlük. Ez a felvétel viszont  egyáltalán nem segítette ezt a célt. Hszi Csin-ping nem kommentálta az eseményeket. Bár vélhetően nem volt túl boldog,  valószínűleg nem ez fog véget vetni az orosz-kínai együttműködésnek.

Nem ez az első ilyen gesztusa az orosz elnöknek. Hasonló eset történt a legutóbbi G20 találkozón, tavaly szeptemberben Szentpéterváron. Akkor a nagykabátos Putyin a blézerben didergő Angela Merkelnek takarta be saját plédjével.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez