Nyomáspróba a fejkendővitában

Egy malajziai iskola diákjai azt állítják, az egyik nem muszlim általános iskolás keresztény vallású társukat arra kényszerítették, hogy hordjon fejkendőt és csatlakozzon a muszlim nasyid csoporthoz.

A The Malaysian Insider nevű lap értesülései szerint Sabah-t, a 12 éves diáklányt a közelmúltban arra kényszerítették, hogy egy táborban csatlakozzon a muszlim csoporthoz. “Mindezt a szülők tudta és engedélye nélkül”. Állítólag, amikor az ügy napvilágra került, az iskola vezetősége arra kérte a tanárokat és a diákokat, hogy mindezt tartsák titokban. Az iskola igazgatója Yunus Ismail visszautasított a vádakat.

„Megkérdeztem a tanárt a dologról. Nem kényszerítették a gyereket. Szívesen viselte a fejkendőt. Nem kényszerítünk egy nem muszlim diákot ilyesmire”- mondta az igazgató.

Az igazgató elmondta, hogy már két héttel ezelőtt megoldották a problémát, ami egyébként „nem volt egy nagy eset”. „Találkoztam a diák szüleivel és semmi probléma nem volt ebből. Azt hiszem, a tanárok próbálnak nagy ügyet csinálni a dologból”- mondta. A lány anyja, értelemszerűen a gyerek érdekeit tartja szem előtt. „Nem akarok nagy ügyet csinálni a dologból, mert nem szeretném, hogy a lányomat kerüljék, vagy bajba kerüljön az iskolában”- mondta.

A malajziai iskolákba egyébként túlnyomórészt muszlim diákok járnak. 400-500 diák közül csupán 7-en vannak nem muszlimok. Nem újdonság, hogy egy-egy diákot megpróbálnak átnevelni, rengeteg hasonló eset történt idén is.

A nyáron még a Hindu Sangam elnöke, Datuk R.S. Mohan Shan is foglalkozott a kérdéssel. Akkor azt állította, hogy muszlim diákok kampányt indítottak a nem muszlim általános iskolások megtérítésére. A Nemzeti Egység Konzultatív Tanáccsal folytatott párbeszédek során a fő kérdés az volt: „Hogyan alakíthatod át a barátaidat?” Annyi bizonyos, hogy program nem része az iskolák tantervének. Mint ahogyan a kormány azt a kezdeményezést is leállította, amelyet egy muszlim civil szervezet indított el, hasonló céllal.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez