Vietnami blogger börtönben “államérdeket sértő információk miatt”

Letartóztattak egy 65 éves bloggert Ho Sí Minh városban, az egykori Saigonban. Három éve írja blogját a vietnami mellett angol és francia nyelven is. “Rosszindulatú híreket terjesztett”- indokol a rendőrség Vietnamban.

 

 

 

 

34 blogger van börtönben hasonló címen a kommunista országban, ahol a hatalom vaskézzel ellenőrzi a médiát, és az internetet is igyekszik az ellenőrzése alá vonni. Hanoiban ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a világháló a propaganda igen hasznos eszköze is lehet. A bloggerek jelentős része ugyanis erősen nemzeti érzésű és Kína-ellenes. Ennek megvan az évezredes alapja, hiszen a Mennyei Birodalom császárai alárendelt népként kezelték Vietnam lakóit.

Mostanában pedig az egyre erősödő Kína nem is nagyon titkolja, hogy vezető szerepre tör Kelet-Ázsiában. Komoly területi vitái is vannak szomszédaival, így Vietnammal is. Több sziget hovatartozása vitatott, és a kínai flotta többször mért megalázó vereséget Vietnamra, ahol még nem felejtették el azt sem, hogy a hetvenes évek végén Peking “leckét akart adni Vietnamnak a helyes viselkedésről.” Ezt Teng Hsziaoping mondta, aki akkoriban Kína első embere volt.

Miért akarta megleckéztetni Peking egykori szövetségesét, Vietnamot? Mert vietnami csapatok megbuktatták a vörös khmer rezsimet Kambodzsában. A vörös khmerek Mao elnök hű tanítványai és szövetségesei voltak. A Kína-ellenesség tehát hagyomány Vietnamban, és így sok blogger hazafias lelkesedése előnyös a hatalom számára is, mert növeli a kormányzó kommunista párt népszerűségét. Csakhogy a bloggerek többsége nem éri be Kína bírálatával, kiterjeszti a kritikát Vietnamra is. Főként a korrupció terén, mely legalább olyan súlyos probléma itt, mint Kínában. De melyik hatalom szeret arról hallani, hogy korrupt? A 65 éves blogger most előzetesben elmélkedhet ezen Vietnamban, ahol legkevesebb 34 blogger van már börtönben, mert olyan információkat terjesztett, melyek “államérdeket sértenek”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez