Hónapokkal ezelőtt elvitték és elrejtették Szaddám Huszein holttestét

Augusztus elején az iraki hadsereg és az Iszlám Állam nevű terrorista szervezett között súlyos harcok zajlottak az Ouja nevű településen, ahol Szaddám Huszeint helyezték végső nyugalomra. A harcok során megsérült a volt diktátor sírja, ám később kiderült: Szaddám Huszein egy ideje már nem nyugszik ott.

Egy héttel ezelőtt a síita iraki katonák kiűzték a szélsőséges Iszlám Állam harcosait a Tikrít város mellett található Ouja környékről és örömünnepet tartottak a volt diktátor, Szaddám Huszein sírjánál. Az amatőr videofelvételeken látni, amint a volt diktátor nagy portréját zúzták össze és megrongálták körülötte a virágágyakat, de komolyabb kár nem keletkezett a sírban. Csakhogy ezen a héten egy szunnita törzs vezetője kijelentette, hogy nem volt ok az aggodalomra: tartva attól, hogy az Iszlám Állam esetleg megszentségteleníti a sírt, vagy a síita milicisták megrohanják és “bosszút állnak” Szaddám Huszein földi maradványain, nyolc hónapja elszállították és elrejtették a volt diktátor holtestét. 

„A földi maradványokat nyolc hónappal ezelőtt vittük el, egy biztonságosabb helyre. Tartottunk tőle, hogy itt valami történik vele. Négyen hajtottuk végre a szállítást, de az előzetes tervekkel ellentétben, Szaddám fiainak földi maradványait már nem tudtuk elszállítani.” – fogalmazott Albu Naszír törzs vezetője, majd hozzátette: „Biztonságos helyre vittük, távol mindenkitől. Szaddám Huszeint elég volt egyszer megölniük,de még holtában is félnek tőle.” Azt viszont nem tudni, hogy hova rejtették el. 

Helyi szunnita törzsek már a múlt héten beszámoltak arról, hogy valójában nem a terroristák, hanem a bagdadi kormányerők katonái voltak azok, akik megrongálták a volt diktátor sírját. Sok síita a mai napig nem bocsátotta meg mindazt a szörnyűséget, amit a Szaddám-rezsim elkövetett ellenük. Ezenfelül az elmúlt hónapokban a diktátor volt pártja – a szunnita Baasz Párt – milíciái és katonái is az Iszlám Állam nevű kalifátus mellé álltak. Az Oujában élők beszámoltak arról is, hogy a síita katonák tüzet nyitottak a Szaddám Huszein sírjára. Ezt később a síita milícia parancsnoka is elismerte. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez