Hadüzenettel felérő fenyegetés Dél-Szudánban

Dél-Szudán, Dzsuba – Egy dél-szudáni lázadó szervezet bejelentette, hogy támadásra készül Warrap tartomány ellen. Felszólították a civil lakosságot és a régióban működő ENSZ alkalmazottakat, hogy távozzanak a térségből.

A Dél-Szudáni Felszabadító Hadsereg (SSLA) azt ígérte, (azzal fenyegetőzött) hogy három napon belül „felszabadítja” Warrap tartományt. Az SSLA lázadó milícia értelmezésében a „felszabadítás” azt jelenti, hogy fegyveresei elkergetik a kormány képviselőit, tisztségviselőit a régióból. A lázadók nagy csatát ígérnek és felszólították a civileket, hogy meneküljenek. Az ENSZ dolgozóival, segítőivel együtt. A világszervezet humanitárius missziót működtet a térségben. A helyi hatóságok mélyen hallgatnak a fenyegető üzenetről.

Dél-Szudán nemrég vált függetlené. Az országban 6 számottevő lázadó csoport működik, valamennyi a dzsubai, központi vezetés ellen harcol. A SSLA közben azt is közölte, a szervezet harcosai támadtak meg egy olajlétesítményt a Dél-Kordofánban található Mayom településen. A hétvégi harcokban 15-en meghaltak és 18-an megsebesültek. Az dél-szudáni hadsereg szóvivője akkor azt jelentette, hogy a lázadók válogatás nélkül mészárolták le az embereket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez