Mit kerestek Etiópiában görög szuvenírek?

Milyen érdekességet rejt Etiópia és Szomália? – Az Inforádió Világszám című műsorában Dr. Kiss Róbert Richárd árulta el a hallgatóknak.

A műsorvezető szerint, a sztereotípiákkal ellentétben, nem Afrikában, hanem Dubajban, a Karib-tenger környékén, és a Dominikai Köztársaságban van a legmelegebb nyáron.

„Valójában Afrikában nagyon kellemes a hőmérséklet. Dél-Afrikában egyenesen ideális, 20-24 °C körüli.”

– mondta Dr. Kiss Róbert Richárd, majd hozzátette, hogy Etiópiában rengeteg hegy van, így közel sem rekkenő a hőség.

ethiopia-tourism

Az életkörülményeket illetően sokan a létminimum alatt élnek, néhol pedig már-már elviselhetetlen a szegénység. Ugyanakkor Etiópia kultúrkincsekben nagyon gazdag ország. Például itt található az egyik legősibb keresztény egyház, valamint rendkívül izgalmas élővilággal is rendelkezik. Hatalmas területek találhatóak itt és gyönyörű szavannák.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kiss Zoltán az Etiópiába látogató magyar delegáció tagjaként úgy fogalmazott az újságírónak, hogy szerinte jelenleg a 70-es, 80-as évek körül jár Etiópia. Az utóbbi időben azonban megkezdődtek a nagy beruházások és fejlesztések, így a magyar vállalkozóknak is egyre izgalmasabb hellyé válik Etiópia. A tapasztalatok szerint a helyiek nyitottak az üzletre és a kapcsolatteremtésre.

love-pen-bed-drinking

Az etióp gazdaság alapja a mezőgazdaság, azonban nagy jelentőséget szentelnek a kávénak is. A helyi legenda szerint innét ered a kávéfogyasztás szokása: Egy helyi juhász figyelte meg, hogy amikor az egyik bokor vöröses termését fogyasztották a juhok, egész éjjel alig aludtak. Kipróbálta ezt a juhász és rá is hasonló hatással volt a bokor termése.

Etiópiának van légitársasága is, és a műsorvezető elmondása szerint egész jó menetrenddel dolgoznak. A meglepő az volt számára, amikor a repülőtéren a szuvenírek között leginkább csak görögországi termékekkel találkozott. Kiderült, nagyobb tételben rendeltek görög ajándéktárgyakat, és amíg azok el nem fogytak, addig árulták azokat.

Etiópia, Gondar / Fotó: youramazingplaces.com

A tengeri területek már Eritrea államához tartoznak. Etiópia területe (1.127.127 km²) tizenkétszer akkora, mint Magyarországé. A kutatások szerint itt már korán kialakult a fejlett civilizáció és a kereszténység is viszonylag hamar elterjedt. A lakosok fele etióp keresztény, illetve az iszlám vallást követik sokan.

Turisztikai szempontból is vannak helyi érdekességek. A bódék mellett öt csillagos szállodákban is meg lehet pihenni. Eljutni nem könnyű ide, de az árak viszonylag alacsonyak. A főváros, Addisz-Abeba pedig igazi nyüzsgő város.

Turisztikai nevezetességek:

  • Lalibela sziklába vájt templomai
  • Nemzeti Parkok
  • Kék-Nílus
  • Gondar kisváros

A műsor végén még Etiópia egyik szomszédos országáról, Szomáliáról is hallhattunk. Szomália több kisebb területként alkot egy egységet. Jelenleg is gondot jelentenek az országon belüli területi viták és harcok. Egyes részeket szabadon lehet látogatni. Kalandturizmus is működik a régióban, de csak saját felelősségre, míg máshol még komolyabban kell ügyelni a biztonságra a kiélezett ellenétek miatt.

Hallgassa ön is is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián dr. Kiss Róbert Richárd műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez