Újabb Aylan Kurdi? Szívszorító kép a 16 hónapos rohingya menekült kisfiúról

Már lassan másfél éve, hogy az egész világot sokkolta egy szíriai menekült kisfiú képe. Most a világ másik részén egy másik kisgyerekről készült kísértetiesen hasonló fotó.

A 3 éves Aylan Kurdi holttestét Törökországban mosta partra a víz, miután a csónak, amelyen a szüleivel akart átkelni Európába, 2015 nyarának végén elsüllyedt. Most egy 16 hónapos kisfiú szívet tépő fotója járja be a világot. A vízbe fulladt gyerek ezen is úgy hever a parton, mintha csak aludna, arccal a homokban.

screenshot

A kisfiút a híradások szerint Mohammed Shohayetnek hívják, és a mianmari rohingya kisebbség tagja. Akkor fúlt a vízbe, amikor a családja Bangladesbe akart menekülni a muszlimok elleni erőszak elől. A kisfiú édesanyja, nagybátyja és hároméves testvére is meghalt, amikor túlterhelt csónakjuk a vízbe fordult. Édesapja túlélte a tragédiát, most egy menekülttáborban van, Bangladesben.

“Ha ránézek a képre, úgy érzem, jobb volna, ha meghalnék” – mondta a CNN-nek. “Nincs értelme az életemnek.”

A képet és a történetet független forrás eddig nem erősítette meg.

Mianmar Rakhina államában körülbelül 1,3 millió rohingya él. Muszlimokként diszkriminációval és brutalitással kell szembenézniük, a kormányerőktől is ezt kapják. A buddhista többségű Mianmarban a kisebbség tagjait bengáli bevándorlóknak tartják, és az 1980-as évektől nem kaphatnak állampolgárságot.

Az ENSZ egyik tisztségviselője nemrégiben azzal vádolta Mianmar (korábbi nevén Burma) kormányát, hogy etnikai tisztogatásra törekszik a rohingya muszlimok között. A biztonsági erők otthonok százait égették fel az elmúlt hónapokban az Amnesty International jelentése szerint, a múlt héten pedig nagy felháborodást kiváltó videó jelent meg arról, ahogy rendőrök verik a rohingya kisebbséghez tartozó falusiakat.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet jelentése arról számolt be, hogy körülbelül 34 ezer rohingya menekült át Bangladesbe, mióta októberben minden eddiginél magasabbra csapott az erőszakhullám. Ehhez át kell szelniük a Bengáli-öböl vízét, ami az ENSZ szerint háromszor halálosabb vállalkozás, mint átkelni a Földközi-tengeren.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez