30 év korrupcióért – ennyit kért az ügyész az elnök asszonyra Dél-Koreában

44,8 millió eurós korrupciót bizonyítottak rá Pak Kuhnje volt államfőre, aki 2013 és 2017 között üldögélt a Kék Házban, vagyis az elnöki palotában Szöulban. Körülbelül egy éve van előzetesben.

Első számú bűntársát, akit a dél-koreai sajtó sámánasszonynak nevezett el, nemrég ítélték 20 éves börtönbüntetésre. Csoj Szunszil asszony egy szekta élén állt, mely támogatta már az elnök asszony papáját is. Pak Csonghi, aki altiszt volt a Koreát megszálló japán hadseregben, nemzeti diktátor volt, aki igen jó kapcsolatokat ápolt Dél-Korea legnagyobb cégeivel. Például a Samsunggal, melynek mostani vezetője az elnök asszonyt támogatta csinos summával. Őt elítélték, ült is már, de nemrég kiszabadult jó magaviselet miatt.

A 44,8 millió eurót a sámánasszony továbbadta az elnök asszonynak, de ő maga ezenkívül 58,6 millió euróval lett gazdagabb. Lányát ebből taníttatták Európa egyik leghíresebb lovasiskolájában több százezer euróért. Végül a parlament és a Legfelső Bíróság döntése alapján vége lett a politikai korrupciós kalandnak. Az elnök asszony és bizalmasa börtönbe ment, az országban rendkívüli választást írtak ki. Ezt az ellenzéki baloldal nyerte meg. Mun Dzsein elnök kérlelhetetlen harcot hirdetett meg a korrupció ellen. Más tekintetben is szakított elődje politikájával: békülni próbál Észak-Koreával. A téli olimpia idején vendégül látta Észak-Korea diktátorának húgát, aki maga is befolyásos személyiség Phenjanban. Meghívást fogadott el egy látogatásra Észak-Koreába. Pak asszony – az amerikaiakkal együtt – a háborús politika híve volt, de a baloldal a béke híve Dél-Koreában. Ezért Pak asszony bukása – korrupció miatt – egyben új nyitást tett lehetővé Észak-Korea felé és ez  csökkentheti a háborús veszélyt a koreai félszigeten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez