Karácsonyi mészárlás a Közép-afrikai Köztársaságban

Súlyos fegyveres összecsapásokra került sor az eltelt két napban, Banguiban. A NemzetköziVöröskereszt arról számolt be, hogy munkatársaik legalább 44 holttestet szedtek össze az utcákról. Míg keresztény fegyveresek egy csoportja hat csádi békefenntartóval végzett. Közben a helyi hatóságok arról számoltak be, hogy egy tömegsírt is feltártak egy katonai bázis közelében, ahol korábban a muszlim Seleka koalíció harcosai állomásoztak.

Két napig folyt az öldöklés a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, ahol keresztény és muszlim milicisták estek egymásnak. Az Afrikai Unió szóvivője Eloi Yao elmondta, hogy “a fővárosban kitört a pánik és a káosz, de még mindig nem értik és tudják pontosan, hogy mi történt”. Szemtanuk heves tűzpárbajokról és összecsapásokról számoltak be. Rengeteg ember hagyta el az otthonát, akiknek a többsége a francia békefenntartók ellenőrzése alatt álló nemzetközi repülőtéren keresett magának menedéket. A Vöröskereszt szóvivője David Pierre Marquet azt mondta, hogy eddig 44 holttestet gyűjtöttek be az utcákról és legalább 30 sebesültnek nyújtottak segítséget, akik a harcok alatt sérültek meg. Az Orvosok Határok Nélkül Segélyszervezet munkatársai pedig több mint 50 sérültnek nyújtottak ovosi ellátásta fővárosi központi kórházban. A szervezet egyik munkatársa a Reutersnek elmondta, hogy a sérültek többségét meglőtték, vagy megkéselték. A fegyveres összecsapások azután csillapodtak, miután a francia egységek kivonultak a főváros utcáira. Gilles Jaron ezredes elmondta, hogy Banguiban továbbra is rendkívül feszült a helyzet és az emberek nyugtalanok.

Az Afrikai Unió békefenntartó missziójának (MISCA) szóvivője közben elmondta, hogy fegyveresek támadtak meg a csádi békefenntartókat Gabongo körzetben, amely a reptér mellett található. A fegyveresek nagy erőkkel lendültek támadásba és hat csádi békefenntartóval végeztek. Az ENSZ főtitkára Ban Ki Moon sajnálatát fejezte ki az erőszakhullám kirobbanása miatt és elítélte a békefenntartók elleni támadást is. A főtitkár jelezte, hogy a békefenntartók azért vannak az országban, hogy biztosítsák a rendet és őrizzék a békét. Emellett jelezte, hogy tervbe vették egy ENSZ békefenntartó misszió felállítását is a KAK-ban.

Mindeközben Ghislain Gresenquet főügyész elmondta, hogy nemrég egy tömegsírt tártak fel a Roux katonai bázis mellett, amelyben 30 halottat találtak. A főügyész elmondta, hogy a holttesteket 200 méter mélyre temették el és a vizsgálatok után kiderítették, hogy az áldozatok többségét brutális kegyetlenséggel megkínozták, majd kivégezték őket. John Kerry amerikai külügyminiszter felszólította az ország átmeneti vezetését, hogy tegyenek meg mindent az erőszak megfékezése érdekében és álljanak le a kínzásokkal, illetve tartsák tiszteletben az emberi jogokat. Kerry emellett azt kérte Djotodia elnöktől, hogy indítson vizsgálatot a felelősök kiderítéséért és vonják felelőségre az elkövetőket.

A nyugati hatalmak álláspontja szerint etnikai tisztogatások folynak a Közép-afrikai Köztársaságban. Sok helyi viszont azt mondta, hogy a konfliktust nem a vallási megosztottság, hanem sokkal inkább gazdasági érdekek vezérlik. Sokan elmondták már a polgárháborúba süllyedt országban, hogy a keresztények és muszlimok évtizedeken át békében éltek egymással. Szerintük a mostani krízis sokkal inkább politikai természetű. A szemben álló felek valójában azért küzdenek egymással ellen, hogy ellenőrzésük alá vonják az ország rendkívül gazdag ásványkincs tartalékait.

ap car soldiers 02Jan13-975x517

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez