Több mint egy millió menekültje van a dél-szudáni konfliktusnak

Az ENSZ nem rég arról számolt be, hogy Dél-Szudánban több mint egy millió ember kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát a kormányerők és a lázadók közötti összecsapások miatt. A menekültek többsége táborokban él embertelen körülmények között. Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a helyzet sokkal rosszabb lesz, ha a szemben álló feleknek nem sikerült mielőbb békés megoldást találniuk a krízis rendezésére és a fegyveres összecsapások beszüntetetésére.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) azt jelentette, hogy a konfliktus miatt rendkívül sokat romlott az élelmiszer biztonság helyzete az országban. Jelenleg körülbelül 4,9 millió ember szorul humanitárius segítségre. Az OCHA számításai szerint, ha a harcok tovább folytatódnak, akkor körülbelül 3,7 millió ember élete kerülhet kilátástalan helyzetbe. A rászorulók többsége elmaradott területeken él, amelyek megközelítése is rendkívül nehézkes. Közel 803 ezer menekült szóródott szét az országban, ami csak nehezíti a segélyek szétosztását. A konfliktus kirobbanása óta pedig körülbelül 254 ezer ember hagyta el az országot. Az ENSZ közben közölte, hogy a segélyekre kért pénzösszegnek csupán a negyedét sikerült összegyűjteni, ami csak nehezíti az Dél-Szudánban működő humanitárius szervezetek munkáját.

A fegyveres összecsapások 2013. december 15-én robbantak ki az országban, miután Riek Machar emberei puccsal akarták eltávolítani Salva Kiir elnököt a hatalomból. A konfliktus során több olyan jelentés is napvilágot látott miszerint a szemben álló felek etnikai tisztogatásokat és tömeges kivégzéseket hajtottak végre. A lázadók és a kormányerők januárban tűzszüneti megállapodást kötöttek egymással, de megfigyelők jelezték, hogy az országban továbbra is gyakoriak a fegyveres összecsapások. Elsősorban Jonglei, Unity és Felső Nílus államban sértették meg a tűzszünetet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez