Félebeszakadtak a béketárgyalások Burundiban

Az ellenzéki pártok nem voltak hajlandóak leülni és tárgyalni a kormánnyal, miután ismeretlen fegyveresek megöltek egy közismert ellenzéki politikust a fővárosban. Burundiban egy hónapja robbantak ki a tiltakozó megmozdulások Pierre Nkurunziza elnök ellen, aki minden szabályt felrúgva harmadszor is versenybe szállna az elnöki székért.

Az ellenzéki pártok és civil szervezetek egymás után bojkottáltak a hétvégére tervezett béketárgyalást a kormánnyal. A távolmaradásuk legfőbb oka, hogy ismeretlen fegyveresek agyonlőtték Zedi Feruzit, az ellenzéki UPD párt vezetőjét. Az ellenzéki aktivisták szerint Feurzi politikai gyilkosság áldozata lett és a kormányt vádolják az ellenzéki vezér halála miatt. Mindeközben a fővárosban továbbra is tüntetések zajlanak. Szemtanúk pedig arról számoltak be, hogy a biztonsági erők rendszeresen lövik az utcára vonuló embereket, akik közül sokakat elhurcoltak és börtönbe zárták. Az ellenzéki pártok jelezték, hogy tárgyalások megkezdésének egyik feltétele, hogy a kormány biztosítsa a békés tüntetéseket az országban és engedje szabadon a bebörtönzött politikai aktivistákat. Emberjogi szervezetek információi szerint az április 26-án kirobbant tüntetéseknek legalább 20 halálos áldozata van már.

A burundi politikai krízis a fő témája volt a hétfőn kezdődött Közép-afrikai Gazdasági Találkozónak is, amelyen Idriss Debby csádi elnök párbeszédre szólította fel a szembenálló politikai feleket és együttműködésre kérte Pierre Nkurunziza elnököt. Közben Ban Ki Moon ENSZ főtitkár is megszólalt,elítélte az ellenzéki politikus ellen elkövetett halálos merényletet. A környező országok vezetői is aggodalommal követik az apró közép-afrikai országban zajló eseményeket. A legutóbbi információk szerint több mint 110 ezer ember hagyta már el az országot. Többségük Ruandába, Tanzániába és a Kongói Demokratikus Köztársaságba menekült.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez