Amerikai szexrabszolgát tartott az Iszlám Állam vezére

Az amerikai segélymunkás lány még februárban halt meg. De hogy mi történt vele akkor, amikor az ISIS túsza volt, csak nemrégiben tudta kideríteni az amerikai hírszerzés.

Kayla Mueller 26 éves volt, és az Iszlám Állam utolsó ismert amerikai túsza. Azért utazott Szíriába még 2012-ben, hogy segítsen a menekülteken. Két évvel ezelőtt rabolták el az ISIS fegyveresei, amikor barátjával együtt elhagyta az Orvosok Határok Nélkül aleppói kórházát. A fiút két hónap múlva elengedték, a lány az Iszlám Állam szerint egy jordániai légicsapásban halt meg februárban. Halála tényét megerősítette az amerikai hírszerzés, de a körülményeit nem. Az amerikaiak arra gyanakszanak: az ISIS végzett vele.

Hogy mi is történt a fiatal arizonai nővel, azt két másik nő vallomásából rakták össze az amerikai hírszerzők, és rajtuk keresztül a szülők. Egyikük az Iszlám Állam egykori főpénztárnokának, Abu Szajjafnak a felesége. A férjét júniusban egy rajtaütésben megölték, az asszonyt az amerikaiak elfogták és Irakban kihallgatták. Nála és a férjénél volt egy ideig Kayla Mueller, akit két másik, jazidi lánnyal együtt tartották fogva. Mindgyiküket rendszeresen kínozták és bántalmazták szexuálisan, de a fiatal amerikai nő Abu Bakr a- Bagdadi “tulajdona” volt. A másik tanú az egyik jazidi lány. Aki 14 éves, és tavaly ősszel meg tudott szökni. Iraki Kurdisztánba ment, és ott az amerikai Delta Force parancsnokságának beszélt arról, hogy mi történt.

Minden alkalommal, amikor al-Bagdadi felkereste a házat, ahol Kaylát tartották, a szobájába vitte a lányt, és megerőszakolta. A 26 éves amerikai nő próbálta megvédeni a tizenéves jazidi lányokat: egyfajta anyafigura volt köztük. Amikor a két lány megszökött, kérték Kaylát is, hogy menjen velük. Ő azonban nem mert elindulni, attól tartott, hogy nem jutna messzire, hisz első pillantásra látszik rajta, hogy nyugati. A szökés után félő volt, hogy kiderül: hol tartják az amerikai túszt, ezért az ISIS fegyveresei Kaylát továbbvitték – tudták meg a szülők a hírszerzőktől. Valószínűleg ezen az úton halt meg az amerikai lány.

Az Iszlám Állam egy évvel ezelőtt körülbelül ezer jazidi nőt hurcolt el Szindzsár környékéről. Közülük többen meg tudtak szökni, a világ tőlük értesült először a szexrabszolgaság intézményéről az Iszlám Államban. A Human Rights Watch huszat hallgatott meg közülük, rémtörténeteket meséltek erőszakról, kínzásokról, kudarcba fulladt öngyilkossági kísérletkről. Egyikük, a 15 éves Szamije történetéről ITT olvashatnak. Az ISIS angol nyelvű propaganda-magazinja egyik friss számában azt írja: teljesen oké a szexrabszolgaság. Az Iszlám Állam szerint még akkor sincs kifogása ellene a vallásnak, ha a rabszolganők nem váltak el nem muszlim férjüktől.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez