Nyilvános, tömeges kivégzés volt megint Palmürában

Együttműködtek a damaszkuszi kormánnyal. Azt állítja az ISIS, hogy ezért végzett ki 18 embert Tadmurban, a világörökségi palmürai romváros közelében.

A londoni székhelyű szíriai emberi jogi megfigyelőközpont jelentése szerint több áldozat szíriai kormánykatona volt.

Az Iszlám Állam május közepén foglalta el Palmürát. A romok azóta sok szörnyűséget láttak: még májusban kivégeztek 200 embert, köztük helyieket és katonákat. Júliusban az ISIS videót tett közzé arról, hogy pisztolyos tinédzserek az amfiteátrum romjainál lőttek agyon 25 szíriai katonát.

Augusztusban pedig a 82 éves Khalid al-Asaadot, Palmüra főrégészét fejezték le, és a testét szeretett romjai fölé akasztották. Bálványimádás ürügyén szisztematikusan rombolták az ókori templomokat, árkádokat, és más, több ezer éves műemlékeket. 

Még júniusban több aknát is helyeztek el Palmürában, október végén pedig három foglyukat robbantották fel, miután az ókori oszlopokhoz kötözték őket.

A mostani tömeges kivégzésre akkor került sor, amikor az Iszlám Állam a szíriai hadsereggel harcol Homsz tartomány nyugati részén, mindenekelőtt Mahin városánál, amit november elején foglalt el a kormányerőktől.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez