Pénteken a mecsetben, vasárnap a templomban Normandiában

Keresztények is részt vettek a pénteki imán annak a normandiai kisvárosnak a mecsetjében, ahol a héten iszlamista szélsőségesek mise közben lemészároltak egy idős katolikus papot.

Az imát vezető imám arról beszélt, hogy a szélsőségesek nem muszlimok, nem részei a civilizációnak, az emberi fajnak.

Egész Franciaországból érkeztek muszlimok pénteken Saint-Etienne-du-Rouvray-be, hogy részt vegyenek a keresztényekkel közösen tartott istentiszteleten. A 85 éves Jacques Hamel atya meggyilkolása az oltárnál sokakat mélyen megrázott az 5 milliós franciaországi iszlám közösségből. A támadás megrendelőjeként az Iszlám Állam jelentkezett, épp úgy, mint a július 14-i, 84 életet követelt nizzai kamionos merénylet után.

France Church Attack

Franciaország legnagyobb muzulmán ernyőszervezetének vezetője, Anouar Kbibech, aki maga is ott volt a pénteki imán, már előző nap arra kérte a muszlimokat, hogy vasárnap látogassanak el a keresztény templomokba, kimutatni a szolidaritásukat. De az egyik imám ennél tovább ment. Keményen támadta a támadókat. Azon túl, hogy kizárta őket a civilizációból és az emberiségből, arról is beszélt, hogy a muszlimok soha nem fogják megbocsátani nekik, amit tettek. Az iszlám ellen is. Azt kérdezte a szélsőségesektől, hogyan jutott eszükbe, hogy azokat gyűlöljék, akik hozzásegítették őket ahhoz, hogy Allahhoz imádkozzanak a városban. Arra utalt, hogy az egyik templom jelképes összegért adta el a hozzá tartozó szomszédos telket a helyi muszlim közösségnek, hogy az mecsetet építhessen rajta.

Muszlimok róják le tiszteletüket  Jacques Hamel atya emléke előtt Marseille-ben, a Sacre Coeur bazilikában.
Muszlimok róják le tiszteletüket Jacques Hamel atya emléke előtt Marseille-ben, a Sacre Coeur bazilikában.

A két, 19 éves támadót a rendőrök lelőtték, amikor kiléptek a templomból, ahol két apácát és egy idős házaspárt túszul ejtettek, és elvágták a pap torkát. A harmadik apáca ki tudott menekülni, ő riasztotta a hatóságokat.

Pénteken három embert hallgattak ki a merénylet ügyében, köztük egy szíriai menekültet. Őt csütörtökön vették őrizetbe Franciaország középső részén,  Allierben, miután az útlevele fénymásoltát megtalálták az egyik támadó, Adel Kermiche otthonában – tudta meg igazságügyi forrásból az AP.

Őrizeben van a másik támadó,  Abdel-Malik Nabil Petitjean 16 éves unokatestvére is, akit azzal vádolnak, hogy tudott a támadás tervéről.

Women gather near flowers and candles at the city hall in Saint-Etienne-du-Rouvray to pay tribute to Father Jacques Hamel, who was killed in an attack on a church

Hogy a normandiai Kermiche hogyan tudta kidolgozni a merényletet az ország keleti részén, az Alpokban élő Petitjean-nel, még nem tudják a nyomozók. Annyi biztos, hogy három nappal korábban érkezett Normandiába, és Kermiche házában szállt meg.

Kermiche-t már egy ideje megfigyelés alatt tartották. Tavaly ugyanis kétszer is őrizetbe vették, amikor megpróbált Szíriába jutni. Volt rajta nyomkövető is, de azt minden reggel néhány órára kikapcsolták. A templom elleni támadás reggel volt. Petitjean is szerepelt a rendőrség által nyilvántartott radikálisok listáján, a keddi támadás előtt már napok óta keresték. Az előző hét péntekén kaptak fülest a francia terrorelhárítók közelebbről meg nem nevezett külföldi kollégáiktól arról, hogy merényletre készül. De már júniusban is majdnem sikerült őrizetbe venni Törökországban. Csakhogy akkor is elkéstek a terrorelhárítók – mire odaértek, addigra sikerült visszajutnia Franciaországba.

France Church Attack

 A normandiai kisváros mecsetjén most tábla lóg. Azt írták rá: a mecset gyászol. Pierre Belhache tiszteletes, aki a muszlim közösséggel hivatalból is tartja a kapcsolatot, arról biztosította a muzulmán és a keresztény hívőket: senkinek sem hagyják, hogy megossza őket.

Fotók: AP, AFP, Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez