Homokszobrok a G20-csúcs tiszteletére Dél-Kínában

A világ gazdasági nagyhatalmainak vezetői Hangcsou városában találkoznak egymással szeptember elején. Ebből az alkalomból szobrászvetélkedőt hirdettek Csöcsiang tartományban, melynek fővárosa, Hangcsou fogadja a világ vezetőit.

Kína a GDP nagyságát tekintve jelenleg a második a világban. Csak az USA előzi meg. Mindenki arra számított, hogy Peking, a politikai főváros vagy Sanghaj, a gazdasági centrum lesz majd a vendéglátó. Nem így történt. Hangcsou lett a befutó. Miért? Csak találgatni lehet. Jack Ma, Kína második leggazdagabb embere a város szülötte. Ő Alibaba alapító atyja. Alibaba a világ legnagyobb internetes kereskedője. A globalizáció eredményeként nem Sanghajban, hanem New Yorkban vitték tőzsdére a céget, mely abban az évben minden rekordot megdöntött.

(聚焦G20)(2)中外沙雕手“沙绘G20”

A G20 vezetői tehát Hangcsouban találkoznak. Európát az EU, Németország, Anglia, Franciaország, Olaszország és Oroszország képviseli. A török elnök is ott lesz. De a fő téma ilyenkor nem a politika, hanem a globális gazdaság, mely nem áll túl jól. Különösen Európa és Japán gyengélkedik. Kína pénzügyminisztere pedig legutóbb arra célzott, hogy ők egyedül nem képesek arra, hogy dinamikus növekedést biztosítsanak az egész világ számára.

(聚焦G20)(3)中外沙雕手“沙绘G20”

 

Fotó: Hszinhua

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez