Szép szavak, de kevés konkrétum a G20 csúcson

A világ éppoly kritikus helyzetben van, mint a globális pénzügyi válság kezdetén! Ezt hangsúlyozta Hszi Csin-ping elnök Hangcsouban. A szép szavak helyett konkrét megállapodásokat javasolt. Ebből nem sok valósult meg.

A résztvevők fogadkoztak, hogy a jövőben jobban összehangolják gazdaságpolitikájukat. Fellépnek a protekcionizmus ellen. Egy konkrét megállapodás is született: bizottság jön létre a globális acéltúltermelési válság rendezésére.

Jelenleg 1,6 milliárd tonnás a globális gazdaság acélkapacitása. Ebből legalább 300 millió tonna felesleges. Kína a világ acéltermelésének mintegy a felét adja. A kapacitástöbblet is elsősorban a kínaiak problémája. De persze nemcsak az övék, hiszen ha az olcsó kínai acél elárasztja a világpiacot, akkor sokan lehúzhatják a rolót.

A környezetvédelem terén is történt előrelépés, hiszen a két legnagyobb szennyező: az USA és Kína is aláírta a párizsi egyezményt. Kérdés persze, hogy mennyire tartják majd be. A vendéglátó kínai elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos döntéseket általában válsághelyzetekben hoznak meg. Ehelyett jobb lenne okos döntésekkel megelőzni a válságok kialakulását. Ezzel mindenki egyetértett, de mivel az érdekek túlságosan különbözőek, a szép szavakon kivül ezúttal sem születtek nagy eredmények a G20 csúcson, melyet most először Kínában, a festői Hangcsou városában rendeztek meg.

Fotó: Reuters

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez