Egész Dél-Koreában megmozdult a föld

Dél-Koreában tegnap 5.8-as erősségű földrengést észleltek, ami a legerősebb 1978 óta. Az egész országban érezni lehetett.

Ráadásul ez úgy háromnegyed órával volt egy 5.1-es erősségű földrengés után. Hétfőn este 7:44-kor érkezett az első rengés, majd 8:32-kor egy még erősebb. Később legalább 22, 2-3-as erejű utórengést mértek.

A földmozgás epicentruma Kjongdzsu városánál volt, de a rengéseket az országban mindenhol érezni lehetett, még Szöulban is, ahol a lakosok megrémültek.

A The Korea Times szerint az éjjel hat ember sérült meg, köztük egy idős asszony, akire ráesett saját tévéje. A kormány szerint 30 kisebb esetben történt anyagi kár épületekben.

y201609120_650

Puszan városában a metróvonalakat leállítottál, a gyorsvonatok sem járnak, egy 63 emeletes épületből evakuálták az embereket a biztonság kedvéért. Egyes területeken a mobilkommunikáció is akadozott.

„Kirohantam az irodából, amikor éreztem a rengéseket” – mondta egy férfi a Korea Times-nak telefonon. Egy másik férfi pedig  azt nyilatkozta a KBS televíziónak, hogy faluját már teljesen kiürítették, az emberek biztonságos helyre mentek.

„Nem voltak előjelei a rengésnek. A föld hirtelen rázkódni kezdett, és iszonyatos zaj hallatszott” – mondta.

y2016091204515_650

Dél-Koreában nem jellemző az 5-ösnél nagyobb erősségű földrengés – mondják a szakértők. Utoljára 1978-ban mértek ilyen erős rengést, az idén csaknem 20 kisebb földrengés volt tapasztalható a félsziget ezen részén.

Sokan azonban úgy érzik, a mostani földmozgás azt jelzi, hogy a Koreai-félsziget már nem tartozik a biztonságos zónák közé. Szakértők azt mondják: ha ennél is erősebb, mondjuk 6-os erősségű rengés jön, annak tömegkatasztrófa lehet az eredménye. Sok épület ugyanis nem bírná ki.

y2016091204_650

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez