Fehér Ház: jöjjön haza Snowden, korrektek leszünk

Vissza kellene térnie Edward Snowdennek, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori munkatársának, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt ügynökének az Egyesült Államokba, és bíróság előtt kellene felelnie tetteiért – vélekedett kedden a Fehér Ház.

Josh Earnest szóvivő elmondta: nem büntetlenséget, hanem korrekt bírósági tárgyalást ígérhetnek a szigorúan bizalmas dokumentumokat kiszivárogtató Snowdennek.

Megismételte Obama elnök álláspontját, amely szerint a 33 éves számítógépes szakember és volt hírszerző-elemző a kiszivárogtatásaival “kárt okozott az Egyesült Államoknak”, az amerikai nemzetbiztonságnak, és kockára tette amerikaiak életét.

“Korrekten és törvényekkel összhangban járunk el majd vele” – fogalmazott Josh Earnest.

Snowden sorsa azért került ismét reflektorfénybe, mert a héten mutatják be az amerikai mozikban Oliver Stone róla készült filmjét. Hétvégi számában a brit Financial Times is emiatt készített vele hosszú interjút Moszkvában. Snowden hívei pedig az Egyesült Államokban ismét azt szorgalmazzák, hogy Barack Obama részesítse őt elnöki kegyelemben.

Megítélése egyébként az Egyesült Államokban meglehetősen ellentmondásos. A nemzetbiztonsági szolgálat vezetője, James Clapper szerint például hatalmas károkat okozott az amerikai nemzetbiztonságnak, John Kerry külügyminiszter viszont elismerte – éppen a Snowden-dokumentumok nyomán -, hogy az Egyesült Államok nem egy esetben “túl messzire ment” a kémprogramok alkalmazásában, és ígéretet is tett leállításukra.

Edward Snowden 2013-ban hozott nyilvánosságra szigorúan titkos dokumentumokat arról, hogy az amerikai kormányzat lehallgató programokkal figyeli az amerikai állampolgárokat és külföldi, köztük európai szövetségesei politikusait is. Snowden akkor Oroszországba menekült. Hazatérése és bírósági tárgyalása esetén harminc évig tartó börtönbüntetés várhat rá.

Kép: flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez