Amikor minden modell fejkendőt visel a New York-i kifutón

Miközben Európában sok helyen folyik a vita arról, hogy hol szabad és hol nem fejkendőt viselniük a muzulmán nőknek, New Yorkban divattörténelem íródott a héten.

Most először mutattak be olyan kollekciót a New York-i divathéten, melynek minden egyes darabját muzulmán nőknek tervezték – hosszú ujjakkal, hosszú szoknyákkal és fejkendőkkel. De duplán is úttörő volt a bemutató: a tervező, Anniesa Hasibuan hazája, Indonézia is először képviseltette magát a nagy tekintélyű divateseményen.

Miközben túlfűtött vita folyik arról, hogy miért választják és egyáltalán: választhatják-e a muszlim nők a hagyományos viseletet maguknak Nyugaton, az indonéz tervező show-jával beemelte a divat fősodrába a hidzsábot – írja a BBC.

A muszlim tervezőnőt a szülővárosa, Jakarta inspirálta. Nadrágokat, leomló tunikákat és földet söprő ruhákat vonultatott fel fényűző anyagokból, aprólékos hímzésekkel – és minden esetben fejkendővel. A 30 éves Hasibuant tapsolva ünnepelte a közönség a bemutató végén. A tervező egyébként mindössze egy éve van jelen a nemzetközi divatvilágban.

A tervező.
A tervező.

Az első sorban ott ült Melanie Elturk is, a Haute Hijab vezére – ez egy amerikai divatmárka, amelyik muszlim nőknek kínál visszafogott design ruhadarabokat. Ő Instagram-bejegyzése szerint abban bízik, hogy ha sikerül elfogadtatni a fejkendő viselését Amerikában, az jókora lépés lehet a kulturális sztereotípiák letörésében és a félreértések tisztázásában.

Az iszlám divat és hatalmas, igencsak fizetőképes piaca egyre több tervezőt ragad magával. A Dolce és Gabbana abaja-kollekcióját mi is bemutattuk már ITT, mint ahogy a H&M első fejkendős modelljét is, ITT.

Indonézia viszonylag új színfolt a palettán, de máris meghatározó. Igazán hordható, modern muzulmán divat készül ott, változatos és magabiztosan képviseli az ázsiai kulturális örökséget  – véli Putri Soediono szingapúri tervező. Szerinte Hasibuan bebizonyította, hogy az iszlám öltözék lehet divatos, nemcsak fantáziátlan arab stílusú fekete lepel.

hidzsab2

Miközben sokan ünneplik a fiatal indonéz tervezőnőt, a konzervatívok nem találják “eléggé iszlámnak” a ruháit. “A muzulmán ruha lényege az, hogy szerény, illendő. A nőknek biztosnak kell lenniük abban, hogy amit felvesznek, azzal nem vonják magukra a férfiak figyelmét” – mondta a BBC-nek Eva Nisa professzor, a Victoria Egyetem iszlám tanulmányok szakáról. A doktor az indonéziai muszlim divatot kutatja már csaknem 10 éve.

Sok fiatal muszlim nőnek a hidzsáb nem jelkép vagy kiállás – sokkal inkább az önazonosságuk része. Egy olyan önazonosságé, amely egyre magabiztosabb. “Magunknak akarunk tervezni – olyasmit, amit mi magunk is szívesen hordunk” – mondja a már idézett szingapúri tervező,  Soediono.

hidzsab

Fotók: Instagram

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez