Több mint 20 millió dollárért kínálják Lenint és a vörös csillagot Amerikában

A bolsevik forradalom vezére, a vörös csillag, a békegalambok – mind szerepelnek azon a hatalmas üveg festményen, mely egykor a rettegett keletnémet állambiztonság központját díszítette. Amikor a Stasit feloszlatták 1990-ben, a 20,5×3 méteres üvegfestményt konténerbe rakták. Szépen lassan mindenki megfeledkezett róla. Egy Thilo Holzmann nevű műkereskedő bukkant rá.

Forradalom – békét az egész világnak! Ez a kompozíció címe. Egy jónevű német mester készítette még a hetvenes években. Richard Otfried Wilhelm mester személyesen a Stasi főnökétől, Erich Mielkétől kapta a megrendelést. A mű el is készült, az állambiztonsági minisztérium harmadik emeletét díszítette. A műkereskedő szerint nemcsak egy korszak kifejezését jelentő műalkotásról van szó, hanem egy 300 éves német tradícióról is.

stasi-teljes

Miami Beach-ben aukciót rendeznek december elején. Ott lehet majd megszemlélni és megvásárolni a kommunista korszak reprezentatív alkotását. 21,4 millió dollár a kikiáltási ár. Ki ad ennyit érte Amerikában? Miamiben az elmúlt napokban ünnepségeket tartottak abból az alkalomból, hogy a kommunista világforradalom szimbolikus figurája, Fidel Castro örökre lehunyta szemét. Florida tele van olyan emigránsokkal, akik a kommunizmus elől menekültek el Kubából. A német műkereskedő feltehetően nem elsősorban rájuk számít. amikor 21,4 millió dollárért el kívánja adni a Stasi reprezentatív üvegfestményét Amerikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez