Őrizetbe vették a lázadó szaúdi lányt

Malak Al Shekry két héttel ezelőtt posztolta a fotóját a Twitteren a hazájában kötelező fejkendő nélkül. Már akkor is sok életveszélyes fenyegetést kapott a közösségi médiában.

Fiatal nő áll a rijádi utcán, hosszú, barna hajába kicsit belekap a szél. A vádlija közepéig érő virágos ruhát visel, fölötte laza fekete kabát takar el mindent a csípőjéig. Ez volt az a kép, amely miatt dühödten követelték a letartóztatását twitterező honfitársai.

Úgy tűnik, a kívánságuk most teljesült. Az Al-Sharq című lap úgy tudja, az erkölcsrendőrség őrizetbe vette a lányt, aki ellen hivatalos feljelentés is érkezett. Az erősen konzervatív sivatagi királyságban törvény írja elő a nőknek a földig érő bő ruha viselését és a haj elfedését. Jóllehet nemrégiben érkezett hír arról, hogy a szigor már lazult, a nyílt és publikus “lázadást” azonban sem a hatóságok, sem a polgárok egy része nem tudta tolerálni. Az utóbbiak most a lány őrizetbe vételét ünneplik.

Mint például ez a férfi,


screenshot

aki azt írja: “Istennek hála, hogy letartóztatták, követeljük, hogy a legsúlyosabban büntessék meg. Nem tiszteli az államrendszert.”

Mások viszont bátorítják, és támogatásukról biztosítják. Főként a “Gyámságnak véget kell vetni” mozgalom, amely nyáron indított Twitteren kampányt. Ők azt sürgetik, legyen végre vége annak, hogy a nők a fontos kérdésekben, de még az utazásban is csak férfirokonaik beleegyezésével dönthetnek. Vagy abban, hogy vállalnak-e munkát, mennek-e egyetemre, vagy kérnek-e orvosi segítséget. Ez a nőjogi mozgalom is össztűz alatt áll, sokan azzal vádolják a résztvevőit, hogy az ateizmust és az erkölcstelenséget terjesztik, rossz irányba befolyásolják a fiatal nőket.

Malak Al Shehrit külföldön is sokan támogatásukról biztosították. Szaúd-Arábiában szigorúan büntetik azokat, akik megsértik az iszlám törvényeket – nyugati hírforrások azt sem tartják kizártnak, hogy a “lázadó” fiatal nőre korbácsolás vár.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez