Tovább rombolt az Iszlám Állam Palmürában – oda a tetrapylon is

Már korábban is sok kárt tettek az iszlamisták a világörökségi helyszínben Szíriában. Most azonban még tovább mentek.

A római kori amfiteátrum egy részét semmisítették meg – derül ki a műhold-felvételekből. Ahogy a szíriai műemlékvédelem főnöke elmondta, szétzúzták az egyenként négy oszlopon álló négyes szerkezetet, a tetrapylont is. Igaz, ennek egy része már replika volt. Egyszer már ünnepelte a világ, hogy sikerült kiűzni őket az ókori városból, de a dzsihádisták decemberben visszafoglalták Palmürát.

Először 2015 májusában került a hely a kezükre, akkor lefejezték az idős főrégészt is. 10 hónapig tartották a közeli Tadmur városával együtt, akkor már olyan mértékű rombolást végeztek, hogy a világ gyászolta a műemlékvárost. Templomokat robbantottak fel, a diadalívet is a levegőbe röpítették, de temetkezési helyek és szobrok sem menekültek. Az ISIS szerint azok a bálványimádás jelképei voltak.

 Amikor a szíriai hadsereg orosz segítséggel visszafoglalta Palmürát, tervek születtek a műemlékek helyreállítására. Most ezeket a terveket ki kell majd bővíteni.

Csütörtökön az iszlamisták négy embert fejeztek le és nyolc másikat lőttek agyon egy múzeum előtt, az ókori város mellett. Korábban az amfiteátrumot használták kivégzőhelynek.

A fotón a tetrapylon látható.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez