Hajvágást és kondigépet követel a belga sorozatgyilkos

A hatvanéves Marc Dutroux az ügyvédjén keresztül nyújtotta be panaszát, miszerint a börtönben ápolatlanná és kövérré vált. A belga pedofil szerint korlátozzák a jogait, ezért ügyvédjével támadást indítottak.

Dutroux tizenhárom éve van börtönben, a hatvanéves férfi most elégelte meg az általa mostohának titulált körülményeket. A sorozatgyilkos el van különítve a többi rabtól, még mindig tartanak a hatóságok ugyanis attól, hogy azok kárt tennének benne. Éppen ezért a hajvágás sem lehetséges – ezt ugyanis a rabok végzik és értelemszerűen nem szívesen ültetnék be Dutroux-t egy ollóval felszerelt rabtársa elé.

A másik sérelme az, hogy az elkülönítés miatt a börtön kondigépeit sem használhatja, testmozgás hiányában pedig elhízott. Továbbá azt is nehezményezi, hogy heti egy órát tölthet csak a többi rab között – ezt fél napra szeretné emelni.

Bruno Hayez, a sorozatgyilkos ügyvédje gusztustalannak nevezte, ahogy védencének jogait korlátozzák. Szerinte pontosan ugyanolyan bánásmód illetné meg, mint a többi rabot, és komoly lépéseket fog tenni azügyben, hogy Dutroux kéréseit teljesítsék. Az első lépés a „siker” felé már meg is van: a börtön vezetése engedélyezte a külön kondigépet a sorozatgyilkos számára, de még az igazságügyi minisztérium visszajelzésére várnak.

Marc Dutroux a belga krimitörténet egyik leghírhedtebb alakja, ügyét máig az évszázad pereként emlegetik Belgiumban. A férfi 1995 és 1996 között hat kiskorú lányt rabolt el és tartott fogva a pincéjében. A lányokat folyamatosan megerőszakolta és kínozta. Egy 19 és egy 17 éves lányt ő maga ölt meg és ásott el a kertben, két nyolcéves kislány pedig éhen halt a pincéjében, amíg ő autólopásért négy hónapig börtönben ült. Két lánynak sikerült megmenekülnie, az ő vallomásuk alapján sikerült végül életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélni a férfit és feleségét, két társuk szintén börtönbüntetést kapott.

Az ügy a pedofília súlyos vádja mellett azért kavart óriási port Belgiumban, mert a közvélemény szerint nem a valódi tetteseket kapták el, az ügy szálai magas rangú személyekhez vezethetnek. Ezt a hiedelmet táplálta az is, hogy a rendőrség a nyomozás során folyamatos hibákat vétett. Az országban 300 ezer ember vonult utcára a hatóságok eredménytelensége ellen tiltakozva. Maga Dutroux is azt vallotta, hogy egy nagy pedofilhálózat tagjaként cselekedett, és ugyan a nemi erőszakot bevallotta, a lányok meggyilkolását sosem.

Nem Dutroux az egyetlen hírhedt sorozatgyilkos, aki saját kényelme miatt panaszkodik: a 77-szeres tömeggyilkos Andeirs Breivik be is perelte a norvég államot, amiért „embertelen” körülmények között tartják. A többi közt azt kifogásolta, hogy elkülönítve tartják, felbontják a leveleit, hideg a kávé és csak Playstation 2 van. A pert elvesztette.

Fotó: Dutroux háza Charlerois-ban / Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez