Az orosz bitcoin-hekkerkirályt letartóztatták: 4 milliárd dolláros pénzmosással gyanúsítják

Amerikai kérésre Görögországban vették őrizetbe Alekszander Vinniket. Az orosz hekkerkirály az amerikai ügyészség szerint 2011 óta foglalkozik pénzmosással. A bitcoin-piacon mossa tisztára különböző illegális vállalkozások pénzeit.

Nemzetközi drogmaffiák pénzét kezelte a leleményes orosz fiatalember, akinek állítólag döntő szerepe volt abban, hogy összeomlott 2014-Ben a Mt. Gox nevű, Japánban bejegyzett bitcoin cég.

A kaliforniai ügyészség összesen 4 milliárd dolláros pénzmosással gyanúsítja az orosz hekkerkirályt, aki ellen nemzetközi körözést adtak ki. Görögországban a tengerparton tartóztatták le Alekszander Vinniket. Az amerikaiak immár szisztematikusan üldözik a korrupciót, a pénzmosást külföldön is. Ez számtalan jogi problémát felvet, hiszen a szabályozás minden országban más és más. Tisztában van ezzel a kaliforniai ügyészség is, amely kiadta a körözést a hekkerkirály ellen. Az ügyész arra hivatkozik, hogy az informatika olyan gyorsan fejlődik és annyit változik, hogy nincs idő megvárni, míg a jogalkotás mindenütt követi ezt. Az USA máris kérte az orosz állampolgárságú hekkerkirály kiadatását Görögországtól.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez