A krokodil célba ért: letette az esküt Zimbabwe új elnöke, Emmerson Mnangagwa – videó

39 év után távozott a hatalomból a 93 esztendős Robert Mugabe és átadta helyét egykori helyettesének. Emmerson Mnangagwa letette a hivatali esküt. Ideiglenes köztársasági elnök lesz.

Jövőre választásokat tartanak, melyek Emmerson Mnangagwa reményei szerint szentesítik hatalmát. Minthogy a fegyveres erők mögötte állnak, efelől aligha lehet kétség.

Miért hívják krokodilnak Zimbabwe új urát? Egyrészt, mert olyan hosszú életű a politikában, mint Mugabén kivül senki más! Másrészt pedig a francia Lacoste cég egyenruhájában töltötte be a biztonsági főnök szerepét Robert Mugabe mellett. A Lacoste cég szimbóluma a krokodil. Ezt jól megjegyezték Zimbabwében, ahol a krokodil katonái példátlan brutalitással tették el láb alól Mugabe vélt vagy valóságos ellenfeleit. A katonákat Észak-Koreában, magát Emmerson Mnangagwát Kínában képezték ki még Mao elnök idején. Peking a fő külföldi támogatója a rendszernek. A vezérkari főnök Pekingben járt néhány nappal a puccs előtt, mely megfosztotta hatalmától Mugabe elnököt.

Lesz-e valamilyen kedvező változás? Emmerson Mnangagwa demokráciát és jólétet ígért, de kevesen hisznek neki. Zimbabwe legrettegettebb politikusa került most hatalomra, úgyhogy a demokrácia még a Mugabe alatti szerény szintet sem érheti el. Jólét sincs a láthatáron. Mugabe Afrika éléskamrájából szegényházat csinált óriási inflációval. Talán a kínaiak tanácsára ezen változtatni tud Zimbabwe új elnöke, aki tisztában van vele: a függetlenség 40. évében végre valamit produkálniuk kellene a forradalmároknak, akik a paradicsomot ígérték, de a poklot valósították meg Zimbabwében.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez