May merénylője máris bíróság előtt áll Londonban

Egy húszéves muzulmán férfi fel akarta robbantani a bejáratot, majd késsel próbálta volna meggyilkolni Nagy-Britannia miniszterelnökét.

November 28-án kapta el a merénylőt az elhárítás. Melynek főnöke arról tájékoztatta May miniszterelnököt: március óta kilenc iszlamista terrorakciót hiúsítottak meg Nagy-Britanniában. Birminghamben egy másik muzulmán férfit azért állítanak bíróság elé, mert terrorakciót akart végrehajtani, majd ezt követően a Közel-Keletre készült, hogy az Iszlám Állam soraiban küzdjön az önjelölt próféta fekete zászlaja alatt.

Andrew Parker, az MI5 főnöke elmondta, hogy nagyon megerősítették a terrorelhárító szolgálatot. A fő cél a megelőzésen van, ez pedig felértékelte a hírszerzés jelentőségét. Egy nappal korábban hoztak nyilvánosságra egy olyan jelentést, melyben a rendőrség elismerte: talán meg lehetett volna akadályozni az iszlamista terrorakciót májusban Manchesterben, ahol 22-en meghaltak és sokan megsebesültek. Nagy-Britanniában él Európa egyik legnagyobb muzulmán közössége. London polgármestere is muzulmán. Az iszlamista fanatikusok támogatottsága minimális, de nagyon nehéz felvenni ellenük a harcot, hiszen általában öngyilkos merénylőkről van szó, akik a saját életüket sem kímélik. Az Iszlám Állam karácsony alkalmából újra megfenyegette Nagy-Britanniát: egy képen a Mikulás az életéért könyörög az Oxford Streeten, egy állig felfegyverzett dzsihádharcos előtt Londonban.

Fotó: Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez