Szédületes tempó – már nemcsak kocsit hajthatnak a nők Szaúd-Arábiában

Eddig semmilyen járművet nem vezethettek hazájukban a szaúdi nők. A világon egyedül álltak ezzel. Szeptemberben aztán királyi rendelet született arról, hogy jövő nyártól ők is kaphatnak személyautóra jogosítványt. Azóta, úgy tűnik, nincs megállás.

Egy évvel ezelőtt még nehezen hitte volna el bárki is, hogy eltörlik a világon egyedülálló tilalmat. Amit nevetséges érvekkel támasztottak alá az arrogáns férfiak, történészek és hitszónokok. Olyanokkal, hogy a szaúdi nők tulajdonképpen királynők, hisz sofőrök viszik őket mindenhova és hogy az autót vezető nőket nem izgatja, ha megerőszakolják őket. Vagy hogy a petefészkük működését kockáztatják, ha a volán mögé ülnek. De aztán jött az ősz és a királyi rendelet, amit az egész világ a szaúdi nőkkel együtt ünnepelt. Azóta autósiskolák nyíltak, férjek tanítják vezetni a feleségüket, apák a lányaikat.

A hétvégén még tovább léptek az úton, a közlekedési hatóság bejelentette, hogy teherautót és motorkerékpárt is vezethetnek a nők, ha sikeresen levizsgáznak. Sőt: hiába javasolták a változástól félők, nem lesz külön rendszám a nőknek és külön a férfiaknak. Mi több, olyan tanulmány is megjelent, mely szerint a közlekedési morál javulására és a balesetek számának csökkenésére kell számítani júniustól, amikor is ellepik a sivatagi királyság útjait frissen szerzett vagy már korábban külföldön begyűjtött jogosítványukkal a szaúdi nők.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez