EU-n kívüli menekülttáborokat javasol Ausztria

Az Európai Unió belügyminiszterei csütörtökön Innsbruckban vitatják meg a menekültkérdést, mely olyannyira megosztja a közvéleményt Európában, hogy még a német kormány is csaknem belebukott.

Merkel kancellár és Seehofer belügyminiszter nagy nehezen rendezte ellentéteit, de a menekültkérdés távolról sem tekinthető megoldottnak az Európai Unióban.

Brüsszel az Európai Unión belül hozna létre menekültközpontokat, de Ausztria, az EU soros elnöke szívesebben látná ezeket a táborokat az Unió határain kívül. A brüsszeli Politico megszerezte az osztrák javaslatot, melyet a belügyminiszterek elé terjesztenek csütörtökön. Eszerint a menekült táborok az Unió határain kívül lennének. Úgy ahogy azt Sebastian Kurz kancellár júniusban javasolta.

Korábban Albánia felkínálta Németországnak a lehetőséget, hogy nagy menekülttábor-rendszert hoz létre, ha cserébe Berlin megsürgeti a balkáni állam uniós tagságát. Brüsszel beintett: az albánokkal közölték, hogy egyelőre felfüggesztik a csatlakozási tárgyalásokat. Albánia lelkesedése érezhetően csökkent, hiszen a menekülttáborok fenntartása egyáltalán nem könnyű mulatság. Cserébe vártak volna némi pénzeket és a csatlakozási tárgyalások felgyorsítását.

Nem lehet tudni, hogy ezek után hol nyílnának új menekülttáborok, mert a lelkesedés ugyancsak visszafogott. Líbia kaotikus kormányzata közölte: képtelen ilyan táborok fenntartására – értsd: komoly pénzeket vár érte cserébe. Egyiptomban is jelezték: van már tízmillió menekültjük! Köszönik szépen, többet nem kérnek. Minden potenciális jelölt ujjal mutogat Angela Merkel és Erdogan török elnök megállapodására. Eszerint a törökök évente 3 milliárd eurót kapnak azért, hogy a menekülttáborokat fenntartsák. Bár Németország és Törökország viszonya ugyancsak feszült, de a megállapodás tartja magát. A németek mindenáron el akarnak kerülni egy olyan menekültáradatot, mint amilyen 2015-ben hozzájuk érkezett. A törököknek pedig égetően szükségük van pénzre, hiszen a gazdaságuk egyensúlya ingadozik. A török líra árfolyama 20%-ot csökkent az év eleje óta.

A jelenlegi körülmények között nem lesz könnyű dolguk az uniós belügyminisztereknek. A leginkább érdekeltek: Németország, Olaszország, Franciaország és Ausztria belügyminiszterei előre egyeztettek, hogy csütörtökön valamiféle közös állásponttal állhassanak elő az uniós belügyminiszterek értekezletén, melynek egyetlen igazi témája: a menekültek helyzetének rendezése az Európai Unióban.

Fotó: Zataar menekülttábor, Jordánia / Flickr

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez