Putyin elnök szerint mégsem volt szándékos, ami az orosz géppel történt

Az orosz elnök sokkal árnyaltabban fogalmazott, mint a védelmi minisztérium szóvivője. Szerinte tragikus véletlen körülmények láncolata vezetett a 15 orosz katona halálához Szíriában.

Oroszország és Izrael vezetői egyaránt igyekeznek enyhíteni a feszültségen, melyet az okozott, hogy a szíriai légvédelem egy izraeli légitámadás idején véletlenül lelőtt egy, szíriai támaszpontjára visszatérő orosz Il-20-as katonai megfigyelő gépet Latakia közelében, a Földközi-tenger felett. Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Sajnálatát fejezte ki az orosz katonák halála miatt, de hangsúlyozta, hogy Szíria okolható a történtekért.

Putyin elnök már a beszélgetés előtt tragikus körülmények véletlen láncolatáról beszélt, nem úgy, mint a védelmi tárca szóvivője, aki Izraelt tette felelőssé. Azt állította, hogy izraeli harci gépek szíriai légicsapásaik álcázására direkt terelték az orosz gépet a szíriai légelhárítás elé. Az Il20-ast a Földközi-tenger fölött lőtték le vasárnap késő este, fedélzetén 15 emberrel. Az orosz államfő azt mondta, a végére járnak annak, hogy pontosan hogy és mi történt.  Az izraeli kormányfő ehhez segítséget ígért. Putyin elnök mindazonáltal sürgette Izraelt, hogy a hasonló incidenseknek vegye elejét a jövőben, arra figyelmeztetett, hogy Szíria szuverenitásának megsértését jelentette az izraeli légitámadás – írja az orosz média.

Sojgu orosz védelmi miniszter korábban arról beszélt, hogy országának joga van a válaszlépésre, de ez a délutáni telefonbeszélgetés után valószínűleg elmarad.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez