Nyitás – Kim Dzsongun hamarosan Szöulba látogat

Ezt jelentette be Mun Dzsein dél-koreai elnök.

A legutóbbi koreai csúcstalálkozón megállapodtak abban, hogy Észak-Korea diktátora ellátogat Dél-Korea fővárosába és ezzel újabb tabu semmisült meg, de konkrét időpontot nem említettek. Most viszont Dél-Korea elnöke azt mondta: Észak diktátorának látogatása küszöbön áll.

A koreai diplomácia amúgy is nagyüzembe kapcsol – erősítette meg Dél-Korea baloldali államfője, aki kulcsszerepet játszik abban, hogy a világtól elzárkózó Észak-Koreát visszahozza a nemzetek közösségébe. Kim Dzsongun nemsokára ellátogat Moszkvába és még az idén újabb Donald Trump – Kim Dzsongun találkozó lesz. Ezenkívül Kína első embere, Hszi Csin-ping felkeresi Phenjant. Bár Észak-Korea egyetlen igazi szövetségese Kína, Hszi Csin-ping elnök még nem járt Phenjanban, noha 2012 óta áll Kína élén. Kim Dzsongun többször is járt Kínában, amely Észak-Korea legfontosabb gazdasági és katonai partnere.

A koreaiak ősi ellenfele Japán, mely 1910 és 1945 között megszállva tartotta a félszigetet – tagadva az önálló koreai nyelv és kultúra létezését. Észak-Korea világtól elzárkózó nacionalista propagandájában ma is Japán az első számú ellenség. Ennek ellenére előkészületben van egy találkozó Abe Sinzo japán miniszterelnök és Kim Dzsongun között – jelentette be Dél-Korea elnöke Szöulban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez