Oroszország új rakétákat telepít a Krímbe

S 400-as korszerű rakétarendszert telepít a hadügyminisztérium a félszigetre, melyet Oroszország 2014-ben szerzett meg Ukrajnától. Ezzel elmérgesedhet a konfliktus, amely amúgy is forrponton van azóta, hogy az oroszok ukrán hajókat fogtak el, majd Ukrajnában hadiállapotot rendeltek el.

Hosszas diplomáciai előkészítés után az orosz sajtó nemrég örömmel jelentette: lesz újabb Putyin-Trump találkozó Argentínában, ahol mindketten részt vesznek a G20 csúcstalálkozón! Most az amerikai elnök jelezte: az orosz-ukrán konfliktus miatt lehet, hogy mégsem lesz újabb csúcs. Korábban az ENSZ-ben az amerikai küldött bírálta Oroszországot a konfliktus miatt, de nem jelentett be új szankciókat Moszkvával szemben.

Az olajár csökkenése nehéz helyzetbe hozza az orosz költségvetést, mely amúgy is több sebből vérzik. Ráadásul a csökkenés tartósnak ígérkezik. Igor Szecsin, a Rossznyeft főnöke ugyan kijelentette: minket nem érdekel az olajár. Ha csökken, akkor többet exportálunk! Csakhogy az exportlehetőségek is csökkennek, mert a globális gazdaság lassul. A NATO elemzői közül többen úgy vélik: Putyin azért keresi a katonai konfliktusokat Szíriában és Ukrajnában, hogy nagyhatalmi nacionalizmussal elvonja a figyelmet a stagnáló életszínvonalról, mely csökkenti a népszerűségét. Ezért lenne oly fontos az orosz elnöknek, hogy mégiscsak legyen csúcstalálkozó Donald Trumppal Argentínában.

Fotó: a Krím-félsziget az űrből / Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez