Merkel a kínaiakkal egyeztet Trumppal szemben

A német kancellár telefonon tárgyalt az újjáválasztott Hszi Csin-ping elnökkel. Ezúttal a globális kereskedelem volt a téma, hiszen Donald Trump védővámot vetett ki az acél- és az alumíniumimportra.

Az amerikai elnök mind Kínát, mind Németországot bírálja amiatt, hogy túlságosan nagy a kereskedelmi többletük. “Ez azért van, mert mi áruink jók és sokan keresik őket!” – vágott vissza Merkel kancellár a protekcionista Donald Trumpnak. Arra is rámutatott a német kancellár, hogy a jó konjunktúra miatt Németország egyre többet importál külföldről. Ezért a kereskedelmi többlet csökken: tavalyelőtt még 248 milliárd euró volt, tavaly már csak 244 milliárd euró.

Merkel Hszi Csin-ping elnökkel megállapodott abban, hogy Trump védővámos intézkedéseinek ügyét a G20 következő csúcstalálkozója elé viszik. A gazdasági nagyhatalmak túlnyomó többsége a szabadkereskedelem híve, míg Trump Amerika érdekeit helyezi előtérbe. Merkel kancellár Amerikába küldte gazdasági miniszterét, hogy igyekezzen elérni: Trump ne indítson általános kereskedelmi háborút. Peter Altmaier német gazdasági miniszternek nem lesz könnyű dolga, hiszen az amerikai elnök a hírek szerint újabb protekcionista intézkedéseket fontolgat. Emiatt lemondott gazdasági főtanácsadója is: Gary Cohn a szabadkereskedelem híve volt.

Egyelőre a szavak háborúja folyik: a konkrét intézkedések még nem érintenek létfontosságú érdekeket. Ráadásul az OECD arra mutatott rá, hogy a G20 államok jó része sokkal protekcionistább kereskedelmi politikát folytat, mint Donald Trump: India vagy Brazília jár ebben az élen. Kína is jobban védelmezi a belső piacát, mint az Egyesült Államok. A tendencia az, ami nyugtalanítja a figyelmes szakértőket: a piacok elzárása a külföldi áruk elől komoly válságot idézhet elő. Igaz, hogy a világkereskedelem az utóbbi években csak nagyon lassan növekszik, de a határok visszaállítása lefékezheti a konjunktúrát mindenütt. Pedig ennek fenntartása Amerikának éppúgy érdeke, mint a világ más részeinek…

Fotó: Max Pixel

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez